Bilbrännare döms - blev blind av explosionen

Det hör inte till vanligheterna att skyldiga för bilbränder hittas och döms. Men nu döms en 37-årig man för grov skadegörelse efter en explosionsartad brand på Maratonvägen i fjol. Splittret från explosionen träffade gärningsmannen i ögonen, och blodstänken från skadan kunde leda polisen rätt.

ANNONS
|

Ofta brinner bevisen upp, och spåren efter gärningsmännen försvinner i askan. Därför är domen mot 37-åringen ovanlig i sitt slag.

Bilbranden det gäller skedde förra sommaren. Det var på en parkering på Maratonvägen. En bil blev helt utbränd och två som stod parkerade intill skadades. Allt som allt uppgick skadorna till ungefär 177 000 kronor.

Lämnade spår

Intill brandplatsen hittade polisen bland annat en petflaska med spår av brandfarligt innehåll, typ bensin eller diesel. De hittade lite längre bort en blodig sjal och en tändare. Bevisen togs om hand och skickades till NFC för analys, i hopp om att få träff på en gärningsman.

ANNONS

Skadades svårt

Honom hade polisen redan träffat, visade det sig sedan. En av polisens hundar hade spårat upp honom efter att ha följt blodspåren från platsen. Gärningsmannen satt på en bänk några hundra meter från brottsplatsen och skrek ”som om han höll på att bli ihjälslagen”, enligt vittnen.

Hans ansikte var blodigt. Mannen berättade en historia om att han blivit misshandlad av två män. Han var så illa däran att han skickades till universitetssjukhuset i Lund för att opereras. Båda hans ögon hade skadats svårt.

Men när analysen från NFC kom tillbaka visade det sig att det fanns DNA från mannen på både petflaskan, sjalen och tändaren. Och när Rättsmedicinalverket fick titta på hans skador sa de att skadorna sannolikt uppkommit efter splitter från någon form av explosion. Inte av ett slagsmål.

Mannen anpassade sin historia till att han slagits med en glasflaska, men tingsrätten ansåg att han var opålitlig eftersom att han flera gånger ändrat sin berättelse.

”Kan inte ha varit någon annan”

Rätten ansåg att de samlade bevisen gjorde det "inte fanns utrymme för att det kan ha varit någon annan person än XX som anlagt bilbranden”, och dömde honom för grov skadegörelse.

De bedömde att straffvärdet nådde upp till ett fängelsestraff på åtta månader, men menade att skadorna mannen ådragit sig, så som att han i princip blivit blind och enligt honom själv numera behöver personlig assistans för att klara vardagen, mildrar straffet.

ANNONS

Fängelsestraffet omvandlades därför till villkorlig dom. Mannen är tvungen att betala för de utbrända bilarna.

ANNONS