För alla som lånar böcker på bibblan är det dags att koppla på minnet igen. I maj återinförs förseningsavgiften.
För alla som lånar böcker på bibblan är det dags att koppla på minnet igen. I maj återinförs förseningsavgiften. Bild: Roger Larsson/Arkiv

Biblioteken börjar åter ta betalt för försenade böcker

I ett halvår har den som missat att lämna tillbaka böcker på kommunens bibliotek sluppit förseningsavgift. Men från och med första maj återinförs den igen.

ANNONS
|

Det var i höstas som Anna Ginstmark (C), ordförande i kulturnämnden, fattade beslut om att biblioteken skulle slopa förseningsavgiften. Anledningen var att undvika smittspridning genom att försöka minska antalet personer som tog sig till biblioteket.

I slutet av december togs också beslut om att tillfälligt stänga kommunens bibliotek, vilket även omfattade tjänsten meröppet.

Öppet igen

Men nu är biblioteken i princip tillbaka till ordinarie öppettider, med vissa restriktioner. Även meröppet är i gång liksom bokbussarna.

LÄS MER:Bibliotek och mötesplatser öppnar i begränsad skala

LÄS MER:Nytt beslut för biblioteken i Halmstad

Därför anser kulturnämnden att förseningsavgiften kan tas ut igen.

– Vi återgår till det normala för vi ser inte att det är någon fara för att det blir för mycket folk på biblioteken samtidigt för att man ska lämna tillbaka böcker, säger Anna Ginstmark.

ANNONS

Lånas om automatiskt

Beslutet gäller från och med den första maj, men den som lånat böcker eller annan media behöver inte stressa.

– Alla böcker lånas automatiskt om den första maj, så först efter fyra veckor börjar förseningsavgiften ticka. Alla får alltså gott om tid på sig att lämna tillbaka sin bok, säger Anna Ginstmark.

Hon tillägger att förseningsavgifter är en ganska stor intäkt för kulturförvaltningen. På ett år handlar det om strax över en halv miljon kronor.

– Men i den summan ingår även ersättningar för borttappade och skadade böcker, säger hon.

Förseningsavgift tas inte ut på barnlitteratur.

LÄS MER:Så många böcker lånade Halmstadborna under pandemiåret

ANNONS