Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bevattningsförbudet upphävs i Halmstad och Laholm

Den senaste tidens regnväder har gjort skillnad – nu häver man bevattningsförbudet i Halmstad och Laholms kommuner.
– Vi ser att vi minskat produktionen och att vädret kommer fortsätta vara ostadigt, säger Mattias Hultin, driftchef på Laholmsbuktens VA.

Det var den 18 juni som bevattningsförbudet i Halmstad och Laholm började gälla. Det sedan förbrukningen av dricksvatten var ohållbart hög och produktionen i vattenverken låg nära maxgränsen.

Men nu häver man med omedelbar verkan bevattningsförbudet.

Mattias Hultin berättar att det inte längre finns någon risk för att användandet av dricksvatten medför risker för produktionen.

– Vi ser nu att dricksvattenproduktionen ligger på normala och hållbara nivåer. När vi införde förbudet producerade vi runt 40 000 kubikmeter per dygn, nu ligger vi på runt 31 000, säger Mattias Hultin, driftchef på LBVA.

Mycket har man den senaste tidens regnväder att tacka för att läget stabiliserats.

– Nu ligger vi jättebra till och det är vädret framför allt som gjort det – regnet påverkar givetvis jättemycket. Men vi såg även efter midsommar när det var fint väder att förbrukningen sjönk och att invånarna hörsammade vår uppmaning.

Samtidigt uppmanar man till fortsatt ”vattensmart beteende” och återhållsam användning av vatten.

– Vi vill ju att man börjar ändra sitt beteende i hur man hanterar dricksvatten. Det är ett livsmedel och det finns alternativt vatten till bevattning. Det ostadiga vädret vi har nu är jättebra för att samla in regnvatten att vattna med om det blir högsommar igen.

Finns det risk för att bevattningsförbudet kommer tillbaka senare i sommar om det blir varmt och torrt igen?

– Det kan vi inte säga – det handlar ju om hur vi använder vattnet. Är vi bara smarta med vattenanvändningen behöver vi inte ha något förbud. Men annars kan det gå snabbt, säger Mattias Hultin.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här