Direkt efter att bevattningsförbudet infördes den 18 juni dalade vattenförbrukningen i Halmstad och Laholm och har nu stabiliserat sig runt 34 000 kubik per dygn. ”Det är där vi brukar ligga på sommaren”, säger en nöjd Mattias Hultin, driftchef på Laholmsbuktens VA.
Direkt efter att bevattningsförbudet infördes den 18 juni dalade vattenförbrukningen i Halmstad och Laholm och har nu stabiliserat sig runt 34 000 kubik per dygn. ”Det är där vi brukar ligga på sommaren”, säger en nöjd Mattias Hultin, driftchef på Laholmsbuktens VA. Bild: Laholmsbuktens VA och Johan Persson/Arkiv

Bevattningsförbudet gör nytta

Bevattningsförbudet i Halmstad och Laholm har haft önskad effekt. Trots den senaste veckans extrema värme har förbrukningen av dricksvatten minskat med runt 15 procent.

ANNONS
|

– Nu ligger vi där vi brukar ligga på sommaren och förbrukningen har stabiliserat sig runt 34 000 kubik per dygn. Innan förbudet var vi något dygn uppe i över 40 000 kubik, vilket är något av ett rekord, säger Mattias Hultin, driftchef på Laholmsbuktens VA.

Läs även: Bevattningsförbud införs i Halmstad och Laholm

Att LBVA inför bevattningsförbud är inget nytt och många minns nog fortfarande 2017 års rekordlånga förbud, som varande ända från april till november. Men till skillnad från 2017 och 2018 så är det nu inte låga grundvattennivåer som är problemet, utan hur mycket dricksvatten som kan pumpas upp och ut i ledningarna.

ANNONS

– När förbrukningen är jättehög så kan vi inte producera lika mycket som det tas ut. Det handlar både om storleken på våra pumpar och på ledningarna, men också om hur mycket vatten vi får ta ut enligt olika vattendomar, förklarar Mattias Hultin.

Vill ta vatten från Bolmen

Som HP berättade om under måndagen så har LBVA haft ett inledande möte med sin skånska kollega, Sydvatten, som försörjer 17 skånska kommuner med vatten från Bolmen. Genom ett samarbete skulle även Halmstad och Laholm kunna få del av sjövattnet, som då skulle ledas till Eldsbergaåsen för att silas till konstgjort grundvatten, så kallad infiltration.

Läs mer: LBVA:s framtida anslutning till Bolmens vatten påbörjat

– Vi gör redan nu försök med infiltration med vatten från andra vattendrag än Bolmen, men det här är en lösning för att öka tillgången på vatten på lång sikt. För att öka vår kapacitet att producera mer dricksvatten behöver vi både bygga ett nytt vattenverk och lägga nya ledningar. Talet om att det skulle vara klart om tio år tycker jag låter optimistiskt, säger Mattias Hultin.

Hushålla med vattnet

Tills vidare är det alltså hushållning med befintligt vatten som gäller.

– Vi gör vad vi kan för att tillfredsställa behovet av dricksvatten, men vi behöver alla tänka på hur vi använder våra vattenresurser. Skulle det regna i ett par veckor så kommer vi att se över årets bevattningsförbud, men annars kan det behöva ligga kvar under semesterperioden, det vill säga en bit in i augusti, säger Mattias Hultin.

ANNONS

Bevattningsförbudet innebär att det bara är tillåtet att vattna växter med vattenkanna, inte med vattenslang eller spridare.

ANNONS