Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laholmsbuktens va överväger bevattningsförbud om folk inte accepterar bruna gräsmattor.
Enligt Mattias Hultin, driftchef på LBVA, är det normalt att gräsmattor är bruna nu när vädret är så varmt och torrt. Bild: Johan Persson

Bevattningsförbud avgörs på torsdagsmorgonen

Motsägelsefulla väderprognoser för midsommarhelgen gör att LBVA väntar till torsdagsmorgonen med ett eventuellt bevattningsförbud.

Dagligen den här veckan har LBVA (Laholmsbuktens va) stämt av huruvida det krävs ett bevattningsförbud för att kunna säkra tillgången på dricksvatten.

– Läget är kritiskt, men vi avvaktar en natt till innan vi bestämmer oss, säger Mattias Hultin, driftschef på LBVA efter onsdagens avstämningsmöte.

Han förklarar att grundvattennivåerna egentligen inte är särskilt låga, utan att problemet ligger i att förbrukningen är större än vad de kan producera.

– Vi tar ut maximalt vad våra vattendomar tillåter, men det är inte tillräckligt om folk ska vattna sina torra gräsmattor.

Flera tryckfall

Som HP berättat tidigare var vattenförbrukningen så hög förra helgen att det blev tryckfall i ledningssystemet i både Halmstad och Laholm. I Halmstad har Steninge och Haverdal varit drabbade. I Laholm har det bland annat handlat om Våxtorp och Ränneslöv.

– Blir det en torr midsommarhelg är det upplagt för att folk vattnar en massa. Då måste vi ligga steget före och gå ut med ett förbud för att undvika sådana tryckfall, säger Mattias Hultin.

Eventuellt regn

In i det längsta vill de dock vänta och se vilken av alla prognoser om eventuellt regn i midsommar som kvarstår.

– Beskeden om vädret har pendlat fram och tillbaka, så vi får se hur läget är på torsdagsmorgonen.

För att göra något åt problemet på sikt pekar Mattias Hultin på att endera måste ”vattenslöseriet” minska eller så måste produktionen öka.

– I och med att det inte var så torrt förra året som det var 2018 verkar folk ha glömt av hur viktigt det är att använda dricksvattnet förnuftigt, säger han och pekar på att det inte är normalt att ha en grön gräsmatta nu när det varit så varmt och torrt väder.

Vatten från Bolmen

– För att öka produktionen behöver vi ha fler vattentäkter. Det kan handla om Bolmen eller någonting annat, vi får se.

I Karlskrona undersöker kommunen just nu möjligheterna att bygga ett reningsverk där man gör dricksvatten av saltvatten. Sådana avsaltningsanläggningar finns redan på Öland och Gotland – kan det vara något för Sydhalland också?

– Nej. Dels är tekniken alldeles för dyr, dels har vi inte den grundvattenbrist som de har, säger Mattias Hultin.

I stället berättar han att LBVA jobbar hårt med att försöka minska läckaget som finns på ledningsnätet. 15 procent av allt vatten som produceras läcker nämligen ut.

– Så gott som dagligen lagar vi läckor på vår del av nätet. Ofta är det en ventil som behöver bytas. Och när vi märker att det läcker på ledningar in till någon fastighet säger vi åt ägaren att fixa det.

Hur kommer det sig att ni har så många läckor, år efter år, om ni ständigt lagar dem?

– Det beror på att ledningsnätet är så otroligt stort.

Blir det inte som att ni bara springer runt med en spann under ett trasigt tak?

– Jo, delvis, men ibland går vi även upp och lagar taket.

– Vi tittar på statistiken över var vi brukar laga mest, för att överväga om det behöver göras ett större byte av ledningar.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här