Bevattningsförbud införs rekordtidigt

Historiskt låga grundvattennivåer gör att Halmstad och Laholm inför rekordtidigt bevattningsförbud. – Det krävs två höstar och vintrar i rad där det regnar eller snöar rejält för att återställa nivåerna, säger Mattias Leijon.

ANNONS
|

I normala fall är det regn- och smältvatten som under höst och vinter fyller på de 24 grundvattentäkterna i det sydhalländska område som Laholmsbuktens va har hand om – men de senaste åren har det varit dåligt med nederbörd.

– Redan förra sommaren var det illa, så nu försöker vi vara ute i extra god tid, säger Ola Nilsson (MP), ordförande i nämnden för Laholmbuktens va.

– De nivåer vi har nu kan inte förklaras med normala variationer, utan jag tycker att man kan se ett tydligt samband med klimatförändringarna, menar han.

Bevattningsförbudet som infördes på tisdagsförmiddagen gäller tills vidare – och lär bli långvarigt. Att det ska bli dåligt väder i påskhelgen, bland annat med regn, förändrar inget.

ANNONS

– Allt normalt regn som kommer under våren och sommaren sugs upp av växtligheten. Det krävs mycket mer, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens va.

Han poängterar att förbudet gäller allt från att tvätta husfasader till att vattna i trädgården.

– Undantaget är om man vattnar med en kanna, säger han.

Folk har hört av sig till HP och reagerat över att kommunen kör runt med en tankbil och vattnar planteringar. Ska ni inte stoppa det?

– Nej. Kommunen ställde om sina rutiner redan under förra sommarens bevattningsförbud så att tankbilarna hämtar sådant vatten i Nissan, säger Anna Wallefors, chef för kommunens kommunikationsenhet.

Hur ser ni till att bevattningsförbudet följs?

– Dels har vi personal ute som har ögonen öppna, dels får vi in många samtal från allmänhet som reagerar när någon bryter mot förbudet, säger Mattias Leijon.

Vad händer med den som struntar i förbudet?

– De allra flesta är måna om att följa det som gäller, men förra året fick vi åka ut och tala en del till rätta. I yttersta fall kan vi stänga av vattnet för den som ändå struntar i det vi säger, förklarar Mattias Leijon.

Många jordbruk använder egen brunn eller ytvatten till bevattning – och då är det upp till Länsstyrelsen att eventuellt fatta beslut om förbud mot det.

ANNONS

För de jordbrukare som använder kommunalt dricksvatten till att vattna gäller generellt också bevattningsförbudet – men Länsstyrelsen kan bevilja dispens.

– I enskilda täkter har vi även tidigare varit nere på så här låga nivåer, men sammantaget har det inte varit så här illa förr, säger Mattias Leijon.

Fakta: Kanna är ok

Det är nu förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att:

vattna gräsmattor, blommor eller annat i trädgården med vattenslang. Endast vattenkanna är tillåtet.

fylla pooler.

tvätta bilen hemma.

använda högtryckstvätt till fasader, hustak eller stenbeläggningar.

Laholmsbuktens va har 18 täkter i Halmstads kommun och 6 täkter i Laholms.

ANNONS