Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/120

Betygen flög i luften när studentfirandet drog i gång på Sannarp och Sture

Ny dag – nya studenter. När elever från Sannarp och Sture hade utspring skymtades både en superhjälte och en fotbollsstjärna bland de glada studenterna.

Ekonomiklassen inledde Sannarpsgymnasiets gymnasiefirande på tisdagen. De fick springa ut på baksidan av skolan utan anhöriga i närheten. Först efter en marsch till Halmstad Arenas parkeringsplats kunde nära och kära möta upp.

– Jävligt skumt. Det blev annorlunda men det är tur att man har en klass som man gillar – det gör mycket. Vi har en positiv klass med bra sammanhållning så vi har oftast kul, säger studenten Elvira Åkesson.

LÄS MER: Förälder missnöjd med studentlösningen: ”Man vill inte ens försöka”

Men återigen var restriktionerna inget som störde stämningen – och klassen hade ju sina färgstarka karaktärer. Bland annat Gibbe Sultan som sprang ut i en batmanmask.

– Jag tyckte det var roligt nu på studenten. Jag fick den i födelsedagspresent och tänkte att jag kunde använda den till något. Jag är nog den första som gör det, skrattar han samtidigt som en klasskompis utnämner honom till ”räddaren i nöden under corona!”.

LÄS MER: En annorlunda studentvecka är i gång: ”Blev kul som det blev”

Gänget har nu hela veckan planerad.

– I kväll ska killarna spela fotboll och tjejerna käka middag. På torsdag blir det paintball och på fredag champagnefrukost och fest på kvällen. Sen går vi vidare i våra liv, skrattar Elvira Åkesson.

LÄS MER: Här springer årets första studenter ut i Halmstad

HBK-mittfältaren: ”Har blivit en vana nu att man knappt kan festa”

Någon som däremot inte kommer kunna vara med på festandet i samma utsträckning som klasskompisarna är Erik Ahlstrand. Som A-lagsspelare i Halmstads BK har ju han en studande superettanpremiär att tänka på.

– Det blir inget festande – vi tränar ju på hela veckan. Men det har blivit en vana nu att man knappt kan festa och det är lugnt för mig, det är kul att se vännerna dricka och ha kul, säger Erik Ahlstrand.

För honom innebär skolavslutningen att det framöver blir fullt fokus på fotbollen.

– Ja, jag ska plugga upp matten under sommaren man sedan har jag inga andra planer, säger han.

Lärarna hejade på från fönsterna när Stureelever sprang ärevarv

Kort därefter sprang också de första Kattegatteleverna ut från lokalerna på Skånegatan. Även då var det ekonomiprogrammet och med en champagnefrukost i kroppen var det bra ös utanför portarna.

– Det känns extremt bra – jag kunde inte önska mig en bättre klass. Nu blir det tillbaka till kompisen som hade champagnefrukosten och käka, sedan fortsätter festen antagligen hela natten, ler Kalle Eriksson.

Efter lunch var det också dags för Sturegymnasiet att ha sina första utspring. Musik- och konsteleverna fick springa ett ärevarv runt skolgården med lärare som på coronasäkert avstånd hejade på från skolbyggnadens fönster.

Låten musikklassen sprang ut till samtidigt som de bar en klasskompis över axlarna? Precis som under flera andra utspring i år spelades Vicetones houselåt Astronomia. Ni som kan er internetkultur vet vad det handlar om.

Efter utspringet kunde studenterna förenas med föräldrarna bakom avspärrningarna – och då var känslorna påtagliga.

– Det är lite jobbigt, men roligt samtidigt. Att man är klar med skolan – det är mycket känslor. Åren har varit jätte- jättebra och jag är jätteglad, säger en rörd Norea von Haartman från musikprogrammet, och får medhåll från klasskompisen Julia Ekström.

– Jag tror vi föreställde oss något annat i våras innan allt hände. Men jag är bara tacksam och glad för det som blivit och det vi fått, säger hon.

Vad tar ni med er från de här åren?

– Lärarnas engagemang och uppskattning, och det man har lärt sig kommer vara med en för evigt, säger Julia Ekström.

Under resten av tisdagen fortsatte sedan utspringen pö om pö hos gymnasieskolorna och studentveckan i Halmstad 2020 kunde ta fart på riktigt.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här