Betessläpp på Wapnö efter 15 förlorade miljoner

Inställda publikarrangemang under pandemin har gjort att Wapnö gård på ett år förlorat 15 miljoner kronor i intäkter – utan att kompenseras med statligt coronastöd.
– Men låt oss nu hoppas att vaccinationerna gör att allt snart blir som vanligt igen, säger vd Lennart E Bengtsson när betessläppet för andra året i rad bara visas digitalt.

ANNONS
|

Precis som förra året är det ingen publik på plats när den 24:e upplagan av betessläpp på Wapnö traditionsenligt äger rum på första maj. Bara HP:s webbredaktion, som filmar evenemanget så att intresserade åtminstone kan se det på nätet, är där.

LÄS MER:Se årets kosläpp på Hallandsposten

Men intäktsmässigt har det varit betydligt tuffare för Wapnö att tampas med att julmässan, hem- och trädgårdsmässan samt öl- och whiskymässan – som normalt sett uppges locka cirka 50 000 besökare tillsammans – tvingats ställas in på grund av Folkhälsomyndighetens restriktioner kring publika arrangemang

Vd Lennart E Bengtsson, som precis fått sin första vaccinationsspruta, hoppas att de publika arrangemangen på Wapnö gård kan köra igång som vanligt igen senare i år.
Vd Lennart E Bengtsson, som precis fått sin första vaccinationsspruta, hoppas att de publika arrangemangen på Wapnö gård kan köra igång som vanligt igen senare i år. Bild: Roger Larsson

– Räknar man även in att vår teaterverksamhet med Mord på Wapnö, och i princip alla bröllopsfester, slopats handlar det om missade intäkter på 15 miljoner kronor, säger vd Lennart E Bengtsson, som velat ha ett roligare jubileumsår nu när han precis kommit upp i 30 år på Wapnö gård.

ANNONS

– Tyvärr har situationen gjort att vi tvingats permittera och i höstas blev det även uppsägningar på grund av arbetsbrist, men vi kunde lotsa över en del personal till annan verksamhet – exempelvis till växthusen, för dem som ville.

Trots intäktsförlusterna har inte företaget fått något statligt coronastöd.

– Eftersom vi driver allt i ett enda bolag kommer inte förlusten upp i de 30 procent, som krävs, av vår totala omsättning på 145 miljoner kronor, förklarar Lennart E Bengtsson.

Men mitt i allt elände kan han ändå se några ljusglimtar.

– Gårdsbutiken har kunnat hålla öppet för kunder och försäljningen har ökat markant, trots pandemin. Ekonomiskt uppväger det naturligtvis inte alls det vi förlorat på restaurangsidan, men det visar att det verkligen finns ett intresse för verksamheten.

Och när det gäller djurhållningen har inga restriktioner ställt till det.

– Lyckligtvis kan inte korna smittas av covid-19, säger Lennart E Bengtsson, som brukar utläsa sin vd-titel som ”verkställande dräng”.

Ett säkert vårtecken på Wapnö gård.
Ett säkert vårtecken på Wapnö gård. Bild: Roger Larsson

När det sedan, på hans tecken, släpps ut omkring 300 av gårdens totalt 3 700 kor konstaterar han att det gröna smörgåsbord som de nu ska smaska i sig av inte är helt redo ännu.

– Dels har det varit lite för kallt, så gräset har vuxit dåligt hittills, dels behöver vi nu mer regn, säger han.

ANNONS
ANNONS