Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstads kommuns högstadie- och gymnasieelever kommer att fortsätta sin undervisning delvis på distans efter den 24 januari. Genrebild. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Halmstads kommuns högstadie- och gymnasieelever kommer att fortsätta sin undervisning delvis på distans efter den 24 januari. Genrebild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Beslut: Växelvis distansundervisning för Halmstads elever

Delvis distansundervisning är det som gäller för Halmstads högstadie- och gymnasieelever från och med den 25 januari.
I nuläget finns inget slutdatum för coronaåtgärden.
– Det finns en risk att det här kommer pågå en tid framöver, säger Pauline Broholm Lindberg, chef på barn- och ungdomsförvaltningen.

Det blir delvis distansundervisning för merparten av de halländska högstadie- och gymnasieeleverna med start nästa vecka.

Hallands skolchefer och regionens smittskyddsläkare är överens om att det inte är läge att fullt ut återgå till undervisning på plats, med anledning av det allvarliga coronaläget i länet.

– Vi gör en successiv öppning kan man säga men beskedet är att de allra flesta elever på högstadiet i Halland kommer att fortsätta med fjärrundervisning, säger Stigert Pettersson, skolchef i Falkenberg, till Hallands Nyheter.

Inriktningsbeslutet är gemensamt för hela Halland. Men exakt hur det införs och vad det innebär i de sex kommunerna kan komma att variera.

Delvis distansundervisning i Halmstad

I Halmstads kommun fortsätter högstadie- och gymnasieeleverna sin undervisning delvis på distans efter den 24 januari.

Högstadiet inleder vecka fyra med att niondeklassare är på plats i skolorna, medan sjuor och åttor fortsätter med distansundervisning.

Efter det är det upp till varje rektor att bestämma hur den växelvisa undervisningen ska fungera. Information om vad som gäller för respektive skola ska gå ut till vårdnadshavare och elever.

I nuläget finns det inget slutdatum för åtgärden. Men det sker en kontinuerlig utvärdering av lägesbilden tillsammans med smittskyddet.

– Det finns en risk att det här kommer pågå en tid framöver. Därför var det viktigt för oss att planera för hållbarhet och uthållighet, säger Pauline Broholm Lindberg, chef på barn- och ungdomsförvaltningen.

– Vi vet att det inte är bra för elevernas lärande och psykosociala situation om distansstudier pågår för länge. Därför valde vi en modell som innebär att ingen elev kommer att läsa på distans på heltid, fortsätter hon.

Även Halmstads gymnasieskolor inför växelvis distansundervisning där varje rektor planerar och anpassar sin verksamhet.

”Jag vill rikta en eloge till alla medarbetare som flera gånger under pandemin ställt om och anpassat undervisningen efter nya beslut. Vi gör allt vi kan för att eleverna ska få de bästa förutsättningarna samtidigt som vi vill bidra till minskad smitta”, säger Ewa Kristensson, chef på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Besked om skollunch att vänta

Frågan om mat för de elever som studerar på distans har varit uppe på tapeten sedan våren 2020. Vilken lösning kommunen sätter in under den växelvisa undervisningen är ännu inte presenterad.

– Man kan säga att vi har byggt lite erfarenhet den senaste tiden. Den lösning vi har haft har fungerat halvbra. Därför arbetar vi nu fram en unik lösning som vi hoppas kunna informera om senare i veckan, säger Pauline Broholm Lindberg.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!