Sänkt parkeringsavgift i parkeringshuset Svartmunken, avgiftsfri markupplåtelse för uteserveringar och torghandel och ingen avgift för alkoholtillsyn. Det är några av de åtgärder som kommunstyrelsen i Halmstad beslutat om.
Sänkt parkeringsavgift i parkeringshuset Svartmunken, avgiftsfri markupplåtelse för uteserveringar och torghandel och ingen avgift för alkoholtillsyn. Det är några av de åtgärder som kommunstyrelsen i Halmstad beslutat om. Bild: HP/Arkiv och TT/Arkiv

Beslut: Stort stödpaket till näringsidkare i Halmstad

Kommunstyrelsen i Halmstad har beslutat om ett omfattande stödpaket för att stötta det lokala näringslivet i pandemin. Kostnaden beräknas till 8 miljoner kronor.
– Ett mycket glädjande besked, säger Anna Hultberg, ordförande i Halmstads krögarförening.

ANNONS
|

”Många företag, inte minst inom besöksnäringen, kämpar för sin överlevnad. Dessa företag är viktiga för Halmstad, både som arbetsgivare och för Halmstads attraktivitet. Vi börjar äntligen se ljuset i tunneln efter pandemin och nu vill vi hjälpa till för att så många som möjligt av våra företag ska överleva och fortsätta vara med och skapa ett levande och välmående Halmstad”, skriver kommunstyrelsen gemensamt i ett pressmeddelande, efter tisdagens sammanträde.

Förslag på åtgärderna har tagits fram tillsammans med lokala och nationella organisationer.

Några exempel är sänkt parkeringsavgift i parkeringshuset Svartmunken, avgiftsfri markupplåtelse för uteserveringar och torghandel samt ingen avgift för alkoholtillsyn under hela 2021 (se hela listan nedan).

ANNONS

Stödpaketet beräknas kosta kommunen cirka 8 miljoner kronor, vilket kommer belasta att belasta 2021 års resultat. Från politiskt håll vill man dock göra mer för att bevara företag och arbetstillfällen i Halmstads kommun.

”Ett mycket glädjande besked”

Anna Hultberg, som driver krogen Harrys och är ordförande i Halmstads krögarförening, välkomnar beslutet.

– Det här är ett mycket glädjande besked. I min bransch behöver vi allt stöd vi kan få just nu. Det här är en lång lista med åtgärder som kommer hjälpa oss. Det är fantastiskt trevligt att kommunen lyssnat på oss och jobbat med oss, säger hon och fortsätter:

– Det här är positivt ur två aspekter. Dels den ekonomiska aspekten, där stödet kan vara avgörande för den näringsidkare som funderar på att sätta upp en uteservering, och dels den emotionella aspekten, att känna att kommunen värnar om en och stöttar en.

Jämfört med förra året, hur skulle du säga att situationen i restaurangbranschen är nu?

– Ja, vi har kvar alla restriktioner, så som stängning vid 20.00, fyra personer per sällskap och glest mellan bord. Många kan kanske bara ta emot en tredjedel av besökarna, dessutom under väldigt begränsade öppettider. Det är tuffare nu än under 2020.

Kommunstyrelsen var enig om åtgärderna, men slutgiltigt beslut tas av kommunfullmäktige.

ANNONS

Fakta: Hela listan med åtgärder

• Halmstads kommun ska ej ta ut avgift för markupplåtelse rörande uteserveringar och torghandel under hela 2021.

• Halmstads kommun sänker parkeringsavgiften i parkeringshuset Svartmunken med 50 procent under hela 2021.

• Halmstads kommun ska ej ta ut avgift för alkoholtillsyn gällande serveringsställen under hela 2021.

• Halmstads kommun ska ej ta ut avgift för tillsyn gällande hygienisk verksamhet (frisörer, hudterapeuter, massageinstitut, skönhetssalonger, solarier, tatuerare, piercing, akupunktur) under hela 2021.

• Halmstads kommun ska ej ta ut avgift för bygglovsansökan rörande uteserveringar under hela 2021.

• Destination Halmstad AB får ett bidrag på 100 000 kronor för att fortsätta kampanjen ”Handla för Halmstad”.

• Destination Halmstad AB får ett bidrag 100 000 kronor för att fortsätta kampanjen ”Turista hemma”.

• Destination Halmstad AB får ett bidrag på 259 000 kronor med syfte att Destination Halmstad AB ej ska debitera näringsidkare vid inlösen av presentkort (kommunens julgåva 2020).

• Halmstads kommun ska ej ta ut avgift inom branscher rörande miljötillsyn (bilvård och drivmedelsanläggningar, verkstäder, textiltvätterier) under hela 2021.

• Teknik- och fritidsnämnden får i uppdrag att skapa en ”pick up point” i centrala Halmstad.

• Halmstads kommun ska räntebefria de anstånd och förlängda betalningstider som beviljas till utsatta företag under hela 2021.

• Halmstads kommun ska ej ta ut avgift vid ansökan om minskat antal tömningar av fettavskiljare, under hela 2021.

• Halmstads kommun ska återbetala tillstånds- och tillsynsavgifter enligt alkohollagen gällande 2020.

Källa: Halmstads kommun.

ANNONS