Frågeställning samt datum för den historiska folkomröstningen ska klubbas av kommunfullmäktige den 15 juni.
Frågeställning samt datum för den historiska folkomröstningen ska klubbas av kommunfullmäktige den 15 juni. Bild: White arkitekter

Beslut: Fullmäktige säger ja till historisk folkomröstning

Nu står det klart: Det blir en historisk folkomröstning i Halmstad. Samtliga partier sade ja när frågan avgjordes i kommunfullmäktige. Frågeställning samt datum för folkomröstningen klubbas i mitten av juni.

ANNONS
|

Beslutet kom förvisso inte som en överraskning – samtliga partier har redan på förhand sagt ja till folkomröstningen – men i och med tisdagens möte är frågan avgjord rent formellt. Beslutet klubbades utan votering.

– Detta är en stor händelse. Vi tar beslut om den första folkomröstningen i Halmstads historia, något som vi i Sverigedemokraterna välkomnar och hoppas se mer av, sa Joacim Svensson (SD), en av få politiker som var uppe i talarstolen när frågan behandlades.

Nya beslut redan under onsdagen

Nu väntar en intensiv period för politiker och tjänstepersoner i kommunen. Redan under onsdagen har valnämnden ett extrainsatt möte med anledning av folkomröstningen.

ANNONS

– På onsdagen ska vi föreslå vilken eller vilka dagar omröstningen ska äga rum, om den ska vara på en fristående valdag eller tillsammans med det allmänna valet, samt hur valsedeln ska se ut, berättar Ante Hultin (S), vice ordförande i valnämnden.

Nämnden ska också lämna förslag på vallokaler, vilka öppettider som ska gälla i dessa samt huruvida det ska gå att förtidsrösta.

– Däremot kommer vi inte att föreslå någon frågeformulering. Det ligger på kommunledningens tjänstepersoner att titta på först. Frågeställningen är klurig och måste fungera rent juridiskt.

De beslut som valnämnden fattar på onsdagen går vidare till kommunstyrelsen som har möte i nästa vecka.

Målet är att kommunfullmäktige ska klubba datum och frågeställning den 15 juni.

– Vi kör på snabbt nu för att det här ska bli klart i juni. Nästa fullmäktigemöte är nämligen inte förrän i september, säger Ante Hultin.

Att lägga folkomröstningen vid ett annat tillfälle än valdagen 2022 skulle innebära kostnader på cirka fem miljoner kronor. Sker det i samband med det allmänna valet kostar det cirka 200 000 kronor, enligt kommunens beräkningar.

8 000 namn mot hotellbygget

Bakgrunden till den historiska folkomröstningen i Halmstad är protesterna mot hotellplanerna på Österskans. Folkinitiativet ”Inget hotell på Österskans och i Picassoparken” har samlat in över 8 000 giltiga namnunderskrifter.

ANNONS

Det krävs ett underlag på tio procent av en kommuns röstberättigade för att en fråga om en lokal folkomröstning ska lyftas i fullmäktige – ett krav som hotellmotståndarna i Halmstad har uppfyllt.

En lokal folkomröstning har aldrig tidigare hållits i Halmstad. Senast det skedde i Halland var 1980, då Falkenbergarna gick till val om ett brobygge.

ANNONS