Ewa Kristensson, chef för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, är glad över att gymnasieskolorna kan öppna igen i höst, men säger också att organisationen är väl förberedd om det kommer nya direktiv om distansundervisning.
Ewa Kristensson, chef för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, är glad över att gymnasieskolorna kan öppna igen i höst, men säger också att organisationen är väl förberedd om det kommer nya direktiv om distansundervisning.

Beskedet att skolorna får öppna var välkommet

Beskedet att gymnasieskolan får öppna igen efter sommarlovet var efterlängtat uppger Ewa Kristensson, förvaltningschef i Halmstads kommun. Erfarenheten av distansundervisning har dock varit nyttig.
– Jag är imponerad över hur snabbt vi kunde ställa om vår organisation, och vi har god beredskap att göra det igen om det skulle behövas, säger hon.

ANNONS
|

I fredags meddelade Folkhälsomyndigheten att man drar tillbaka rekommendationen om distansundervisning på landets gymnasieskolor från och med den 15 juni. Det innebär inga förändringar för studentfirandets del men eleverna får komma tillbaka till sina skolor från och med höstterminen.

– Det var ett välkommet besked. Det här handlar om grupper i samhället som har fått ta stort ansvar och har gjort det på ett fantastiskt sätt. Vi har haft god beredskap för olika scenarion till hösten, men är lättade över att vi får återgå till vanlig undervisning, säger Ewa Kristensson.

Hon berättar att det fanns en viss oro över hur det skulle gå när distansundervisningen infördes i början av mars.

ANNONS

LÄS MER:Gymnasieskolor och vuxenutbildningar stänger — undervisningen sker på distans

– Det är helt fantastiskt att vi har en organisation som kan ställa om så här snabbt, när vi drog igång var jag bekymrad över hur detta skulle kunna fungera.

Beredda på nya direktiv

Om distansundervisning skulle bli aktuellt igen i höst är Ewa Kristensson inte orolig.

– I dag vet jag att vi löser det och det känns jättetryggt. Vi har lärt oss att vi kan ställa om snabbt och har god beredskap för om det skulle behövas.

När skolorna öppnar igen till hösten kommer dock inte allt att vara precis som innan. Handsprit har kommit för att stanna på obestämd tid och en annan sak att fundera över är vilka åtgärder som krävs för att fortsätta hålla avstånd och därmed undvika smittspridning.

– Detta är frågor som jag ska prata med min stab om hur vi ska hantera. Vi måste självklart fundera på hur vi ska säkra med avstånd och sådant. Lärarna kommer också att ha sina planeringsdagar nu efter att terminen är slut och då behöver man planera hösten och hur vi tänker kring säkerheten i klassrummen, säger Ewa Kristensson.

Utreder konsekvenserna

På frågan om hon tror att eleverna har fått sin utbildning tillgodosedd under våren svarar hon att de flesta fått det, men att det troligen finns elever som har hamnat i kläm.

ANNONS

Den barnkonsekvensanalys som Halmstads kommun gör i samarbetet med Sveriges kommuner och regioner, SKR, kommer att ge närmare svar på det, tillägger hon.

– I denna ställer vi frågor till eleverna om deras upplevelser och erfarenheter kring distansundervisningen och vi har nog aldrig fått så många svar på en enkät som vi fått på denna.

Syftet med analysen är att utreda hur elevernas rätt till utbildning, hälsa och utveckling har påverkats av covid-19 och stängningen av gymnasieskolorna och att skapa ett underlag för att eventuellt kunna fatta beslut om hur elevernas utbildning framöver kan kompenseras och hur skolan kan främja elevernas hälsa.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS