Ewa Kristensson uppger att Halmstads kommun har beredskap för att åter införa distansstudier i gymnasieskolan.
Ewa Kristensson uppger att Halmstads kommun har beredskap för att åter införa distansstudier i gymnasieskolan.

Besked om distansstudier var oväntat

På torsdagen kom beskedet att gymnasieskolan på nytt ska övergå till studier på distans. Oväntat säger Ewa Kristensson, chef för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.
– Men vi är förberedda för olika scenarier, tillägger hon.

ANNONS
LocationHalmstad||

I samband med en presskonferens på torsdagseftermiddagen informerade regeringen om att gymnasieskolan från och med måndagen den 7 december ska gå över till fjärr- eller distansundervisning.

Vissa verksamheter, som introduktionsprogrammen, komvux och gymnasiesärskolan, undantas.

Distansundervisning ska gälla fram till terminsstart i januari.

Johan Carlsson från Folkhälsomyndigheten, som deltog i presskonferensen, uppgav bland annat att syftet är att minska trängseln i samhället, men sa också att man har sett smittspridning i den aktuella åldersgruppen.

Under senhösten har de kommunala gymnasieskolorna delvis haft distansstudier – ett beslut som fattades efter att de allmänna råden om trängsel skärpts och Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationer.

ANNONS

LÄS MER:Elever på gymnasieskolan ska delvis studera på distans

Ewa Kristensson, chef för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, är därför lite förvånad över det nya beslutet.

– Jag hade inte väntat mig att det skulle komma ett sådant här beslut före jul, det hade jag inte. Just nu har vi en tredjedel av eleverna hemma ungefär och utifrån det beslutet har vi sett effekter med betydligt mindre trängsel, men det det ser säkert olika ut i Sverige.

Hon tillägger att bilden just nu är att det är liten smitta i kommunens gymnasieskolor.

– Men det kan naturligtvis ändras snabbt.

Klarar ni av att ställa om igen?

– Ja det gör vi. Vi är förberedda på olika scenarier men det är klart att det alltid är praktiska saker som ska fungera. Men vi har gjort det en gång och ska klara det igen. Framförhållningen är dock kort så nu måste jag omgående sätta mig i möte och diskutera detta med gymnasiecheferna.

Hur blir det med skollunchen för den här gruppen?

– Den modellen vi har i dag, att man hämtar maten på fredagen för veckan efter, har funkat i det system vi har nu, men vi får nog titta på en ny lösning. Som sagt är det mycket praktiskt att ta hänsyn till.

ANNONS

Finns det en oro att en ny sväng med distansundervisning kan påverka elevernas betyg?

– Ja. Kanske inte just nu, men fortsätter det här för länge så får vi hitta sätt att verkligen säkerställa att det inte blir så. Vi har ju också gjort en barnkonsekvensanalys som visar att alla mår verkligen inte bra av att vara hemma.

LÄS MER:Gymnasieskolor och vuxenutbildningar stänger — undervisningen sker på distans

ANNONS