”Vi följer de rekommendationer som finns för att skydda äldre och behåller därför besöksförbudet för alla”, säger Marinette Urell, vikarierande verksamhetschef för kommunens äldreboenden.
”Vi följer de rekommendationer som finns för att skydda äldre och behåller därför besöksförbudet för alla”, säger Marinette Urell, vikarierande verksamhetschef för kommunens äldreboenden. Bild: Lo Birgersson och Privat

Besöksförbudet kvarstår på Halmstads äldreboenden

Folkhälsomyndigheten öppnar nu för att personer med antikroppar mot covid-19 kan träffa personer i riskgrupper, även äldre. Men på kommunens äldreboenden i Halmstad ligger besöksförbudet kvar.

ANNONS
|

– Vi följer de rekommendationer som finns för att skydda äldre och behåller därför besöksförbudet för alla, säger Marinette Urell, vikarierande verksamhetschef för kommunens äldreboenden.

Eftersom äldre löper mycket högre risk att drabbas av allvarlig covid-19 införde regeringen den 1 april besöksförbud på alla landets äldreboenden. Då hade Halmstads kommun sedan en tid redan rekommenderat anhöriga att inte besöka sina äldre och upplevde att Halmstadborna följde rekommendationen.

Läs mer: Halmstadborna följer besöksförbudet på äldreboenden

Fortfarande är Halmstads kommun en av få i landet som sluppit att få in coronasmitta på något av sina äldreboenden och därmed kunna undvika dödsfall.

ANNONS

Öppnar för besök på äldreboenden

På tisdagen uppdaterade Folkhälsomyndigheten sin vägledning för hur resultatet av antikroppstester ska värderas. Där skriver man bland annat att ett positivt antikroppstest sannolikt innebär ett skydd mot att smittas och att sprida smitta i upp till ett halvår från att man fått testresultatet. Slutsatsen bygger på att det finns väldigt få rapporter om återinsjuknande i covid-19.

Myndigheten bedömer utifrån detta att personer med antikroppar kan umgås med andra, även med personer som befinner sig i en riskgrupp. När det gäller äldre på särskilda boenden konstaterar man att regeringens beslut om besöksförbud fortfarande gäller, men öppnar för att enskilda äldreboenden kan besluta om undantag:

– Vi bedömer ur ett smittskyddsperspektiv att tillhör man en icke-riskgrupp, har antikroppsproduktion, är i övrigt frisk och inte har några symptom, är det en liten risk att träffa någon i en riskgrupp. Det gäller även om man bor på ett äldreboende, och det äldreboendet gör undantag från besöksförbudet, säger avdelningschefen Karin Tegmark Wisell till TT.

Besöksförbudet kvar i Halmstad

Men de kommunala äldreboendena i Halmstad kommer alltså inte att göra några undantag:

– Det är fortsatt besöksförbud, konstaterar Marinette Urell.

ANNONS