Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboenden i Halmstad, berättar att anhörigbesöken på kommunens äldreboenden fungerat fläckfritt. Till vänster syns enhetschefen Petra Gillberg med Birgit Andersson, boende på Kattegatts äldreboende.
Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboenden i Halmstad, berättar att anhörigbesöken på kommunens äldreboenden fungerat fläckfritt. Till vänster syns enhetschefen Petra Gillberg med Birgit Andersson, boende på Kattegatts äldreboende. Bild: Jari Välitalo och Lina Salomonsson/Arkiv

”Besöken på äldreboenden fungerar superbra”

Att besöksförbudet på äldreboenden upphörde samtidigt som coronasmittan tog ny fart väckte viss oro. Enligt Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboenden i Halmstad, finns inget som tyder på att de äldre utsätts för fara.

ANNONS
|

– Besöken har fungerat superbra och vi har inte fått in smitta på något boende. De närstående bokar in sig i förväg och respektive avdelning ser till att det inte kommer för många samtidigt, berättar hon.

Alla äldreboenden i Halmstad, både de som drivs av kommunen och de privatägda, har kommit överens om gemensamma regler för besökare. Exempelvis får det bara vara två personer per besök och man får bara vistas i den boendes lägenhet, inte i de gemensamma utrymmena.

Utöver dessa förhållningsregler gäller naturligtvis att besökare måste känna sig helt friska, ska hålla avstånd till boende och personal och vara noga med handhygienen.

ANNONS

Privata boenden kräver munskydd

På privata Attendos boenden gäller också att besökare ska använda munskydd. Enligt Ana Maria Chrysoulakis är det är inte aktuellt att införa samma krav på kommunens boenden:

– Jag har stämt av med cheferna på våra boenden och det har inte varit några problem med trängsel, utan besökarna respekterar de regler som finns. Människor är ju inte dumma, utan vill sina anhöriga väl, säger hon och tillägger:

– Fortsätter besökarna att respektera rekommendationerna så kommer det här att bli bra.

Läs även: Besök på äldreboenden väcker glädje – och oro

ANNONS