Kurt Johansson är en av många boende på Slottsparkens äldreboende som gläds åt att besöksförbudet nu upphör. Men för att minimera risken för att få in coronasmitta har Halmstads kommun satt upp en rad regler för besöken.
Kurt Johansson är en av många boende på Slottsparkens äldreboende som gläds åt att besöksförbudet nu upphör. Men för att minimera risken för att få in coronasmitta har Halmstads kommun satt upp en rad regler för besöken. Bild: Roger Larsson

Besök på äldreboenden väcker glädje – och oro

Efter sex månaders besöksförbud blir det nu åter tillåtet att hälsa på nära och kära på äldreboenden. Men får man som anhörig komma och gå som man vill? HP reder ut vad som gäller i Halmstad från den 1 oktober.

ANNONS
|

– Vi välkomnar verkligen detta, men vill samtidigt fortsätta freda våra äldre från smitta. Vi har fortfarande inte haft ett enda fall av covid-19 på våra boenden, vilket är fantastiskt, och vill att det ska fortsätta så, säger Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för Halmstad kommuns elva äldreboenden.

När det nationella besöksförbudet nu hävs har kommunens hemvårdsförvaltning tagit fram regler för besökare, som i sin tur bygger på rekommendationer från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

– Vi vill att man bokar tid för besök via personalen så att vi får koll på att det inte kommer många samtidigt. Vi har också sagt att det får vara max två besökare per boende samtidigt och att man ska hålla sig på rummet under besöket. Vill man ha kontakt med personalen så får man larma, så att det inte blir spring i korridorerna, säger Ana Maria Chrysoulakis.

ANNONS
Frank Jalhed och Gunnel Söderlund är gärna med när konceptansvariga Kirsi Kostö bjuder på utegymnastik, men konstaterar att det börjar bli kyligt ute och att det är skönt att möten med anhöriga kan flyttas in igen.
Frank Jalhed och Gunnel Söderlund är gärna med när konceptansvariga Kirsi Kostö bjuder på utegymnastik, men konstaterar att det börjar bli kyligt ute och att det är skönt att möten med anhöriga kan flyttas in igen. Bild: Roger Larsson

Risk för smitta grumlar glädjen

Utöver dessa förhållningsregler gäller naturligtvis att besökare måste känna sig helt friska, ska hålla avstånd till boende och personal och vara noga med handhygienen.

Gunnel Söderlund, som bor på Slottsparkens äldreboende, tycker det är bra att kommunen satt upp regler:

– Samtidigt som jag gläds åt att få ta emot besök, så ser jag också faran. Smittan ökar ju igen och det är ett smolk i glädjebägaren, säger hon.

Att antalet besökare begränsas till två tycker dock både hon och grannen Frank Jalhed är lite snålt.

– Jag har ju tre barn, så det tredje får väl vänta i buskarna och så får de bytas om, säger Gunnel.

Attendo vill att besökare bär munskydd

I Halmstad finns ju även flera privata äldreboenden. Verksamhetschefen Pernilla Rönntoft berättar att man på Attendos två boenden på Nissastrand kommer att ha samma regler som kommunen, men med ett tillägg:

– Vi trycker lite extra på att besökare bör använda munskydd och kommer även att tillhandahålla det för dem som inte har eget. Vår personal har valt att jobba med munskydd sedan i våras och ser det som en extra försiktighetsåtgärd. Vi vill inte riskera att få in smitta, förklarar hon.

Att besöksförbudet hävs beskriver hon som ”jättestort”, inte minst för de anhöriga.

ANNONS

– Även om vi försökt hjälpa till med kontakten med anhöriga så är det förstås något helt annat att få komma in igen. Men det finns också många boenden som även i normala fall aldrig får besök, konstaterar hon.

Att besöksförbudet på äldreboenden upphör innebär inte att det är fritt fram för besökare. ”Vi välkomnar verkligen detta, men vill samtidigt fortsätta freda våra äldre från smitta”, förklarar verksamhetschefen Ana Maria Chrysoulakis.
Att besöksförbudet på äldreboenden upphör innebär inte att det är fritt fram för besökare. ”Vi välkomnar verkligen detta, men vill samtidigt fortsätta freda våra äldre från smitta”, förklarar verksamhetschefen Ana Maria Chrysoulakis. Bild: Lina Salomonsson/Arkiv

Försökt lindra ensamhet med aktiviteter

Ana Maria Chrysoulakis tycker tiden med besöksförbud trots allt fungerat förhållandevis väl:

– Självklart finns det människor som har lidit av detta, men vi har gjort allt vi kunnat för att lindra det. Man har kunnat gå ut och möta anhöriga på särskilda mötesplatser och vi har extra personal på alla boenden, så att vi har kunnat erbjuda fler aktiviteter, säger hon.

Johanna Bengtsson, undersköterska på Slottsparkens äldreboende, håller med:

– Många äldre har mobiltelefoner och vi har kunnat hjälpa dem att skypa om de inte kunnat ta emot besök utomhus. Och vi har haft så mycket aktiviteter att en del nästan tyckt att det blivit väl mycket. Men visst är det efterlängtat att besöksförbudet hävs. Det passar bra nu när kylan börjar komma, säger hon.

Undersköterskan Johanna Bengtsson river ner de lappar om besöksförbud som hängt på dörren till Slottsparkens äldreboende sedan den 1 april. ”Det här är så efterlängtat”, säger hon.
Undersköterskan Johanna Bengtsson river ner de lappar om besöksförbud som hängt på dörren till Slottsparkens äldreboende sedan den 1 april. ”Det här är så efterlängtat”, säger hon. Bild: Roger Larsson

Även restaurangerna öppnar för besök

Den 1 oktober öppnar även restaurangerna på kommunens elva äldrelägenhetshus upp igen.

– Vi har inte haft besöksförbud på äldrelägenhetshusen, men restaurangerna har varit stängda för sittande gäster sedan i våras. Alla som önskat har kunnat hämta mat, men nu känns det naturligt att öppna upp igen och vi tror att det är efterlängtat, säger Marinette Urell, verksamhetschef för hemtjänsten.

ANNONS

För att minimera risken för smittspridning gäller samma förhållningssätt som i alla restauranger, som extra luftig möblering, tillgång till handsprit och att beröringsytor torkas av ofta och noga.

– Vi kommer även att ha värdar på plats som kan hjälpa kunderna och säkerställa att det inte uppstår trängsel och köer, säger Marinette Urell.

Fakta: Regler för säkra besök

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden som infördes den 1 april upphör den 1 oktober. Inom Halmstads kommun gäller nu följande regler:

– Tid för besök bokas via personal på avdelningarna

– Max två personer per besök

– Besökare får inte ha några sjukdomssymtom (snuva, hosta, feber)

– Besökare ska sprita eller tvätta händerna vid ankomst till boendet

– Besöket ska ske i den boendes lägenhet

– Besökare får inte vistas i gemensamma lokaler. Vill man prata med personal ska det ske i den boendes lägenhet eller utomhus.

Privata äldreboenden kan ha kompletterande regler, som att besökare bör använda munskydd.

Fakta: Restauranger som öppnar igen

109:ans äldrelägenheter (Andersberg)

Akvarellens äldrelägenheter (Rotorp)

Begonians äldrelägenheter (Getinge)

Karl XI äldrelägenheter (Centrum)

Ljungblommans äldrelägenheter (Simlångsdalen)

Mossens äldrelägenheter (Oskarström)

Nyhems äldrelägenheter

Pålsbo äldrelägenheter

Snöstorps äldrelägenheter

Västersols äldrelägenheter (Centrum)

Åleds äldrelägenheter

ANNONS