Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En berusad tågpassagerare som kränkte personalen ombord åtalas för ofredande. Enligt åtalet ska han bland annat ha kommenterat en persons klädsel och ifrågasatt hennes trosutövning.
En berusad tågpassagerare som kränkte personalen ombord åtalas för ofredande. Enligt åtalet ska han bland annat ha kommenterat en persons klädsel och ifrågasatt hennes trosutövning.

Berusad passagerare kränkte tågvärd – åtalas för ofredande

Tågvärden ville inte ha någon diskussion om vare sig politik eller klädsel. Men den berusade passageraren gav sig inte och sade: ”Vad är det för äcklig grej du har på huvudet?” Nu åtalas han för ofredande.

Passageraren, en man i 50-årsåldern, hade suttit i tågets bistrovagn en längre stund och fått i sig en hel del vin. Kombinationen med att han inte ätit någon mat gjorde honom så berusad att han ville diskutera.

Enligt hans egen beskrivning i polisförhöret långt efteråt fördes samtalet i belevad ton, det var artigt och drevs av hans nyfikenhet.

Kvinnan som arbetade i bistron och som påbörjade sitt arbetspass i Göteborg håller inte med. När tåget nådde Halmstad hade mannen kränkt henne upprepade gånger och bland annat sagt åt henne ta av slöjan.

Åklagaren sammanfattar det ”hänsynslösa beteendet” som att den åtalade mannen: ”...vid ett flertal tillfällen, med hög röst, uttryckt kränkande åsikter” om kvinnan som arbetade i bistron, hennes trosbekännelse och att hon bar huvudduk.

”Han blev provocerad”

När tågvärden inte ville prata religion med mannen blev han upprörd:

”Jag upplevde det som att han blev provocerad av mitt svar. Han blev röd i ansiktet, han satt rak i ryggen med breda ben, som att han hade makten att fråga mig dessa frågor. Sedan började han provocera, trakassera, trycka ner mig” berättar hon i polisens utredning.

En högrest bekant till den åtalade mannen lade sig i diskussionen och ställde sig mycket nära kvinnan, som är 154 centimeter lång, och sade: ”Om du kommer till en rättssal så har du ingen rätt att tala.”

Situationen gick så långt att en kollega till tågvärden kom och skällde ut männen, men först en bra stund efter det lämnade de bistron och satte sig på sina platser.

”Han skrattade när jag grät”

Tågvärden har tagit händelsen hårt. Hennes arbetsgivare har arbetsbefriat henne och hon har bland annat behövt gå till psykolog för att bearbeta männens angrepp mot henne.

”Jag frågade hur han kunde behandla en annan människa så här? Han skrattade mig rätt i ansiktet när jag grät.”

Den åtalade mannen har i polisförhör också hänvisat till att han hade sorg, han var på väg hem för att lämna ett sorgligt besked till en anhörig.

”Jag tog ansvar”

”Det var ett missförstånd och det jag har sagt har landat fel. Jag uttrycker mig försiktigt och artikulerat. Att jag under ruset skulle ha använt ett dåligt språk, jag har svårt att föreställa mig det. Jag vill inget illa. Jag upplever att jag tog ansvar för att försöka lugna ned situationen.”

Åklagaren kommer att kalla en passagerare och tågvärdes kollega till den kommande rättegången för att de ska kunna beskriva hur passageraren agerade mot henne. Rättegången hålls i Halmstads tingsrätt. Den åtalade passageraren klev av här, men är bosatt i Stockholm.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här