Många har trott att manegen var krattad för Carl-Johan Berthilsson som förstanamn på Moderaternas lista när Jonas Bergman lämnar politiken, men nu väljer Berthilsson i stället att satsa på ett internationellt uppdrag.
Många har trott att manegen var krattad för Carl-Johan Berthilsson som förstanamn på Moderaternas lista när Jonas Bergman lämnar politiken, men nu väljer Berthilsson i stället att satsa på ett internationellt uppdrag. Bild: Johan Persson

Berthilsson tackar nej till att bli listetta för M

Efter att Ann-Charlott Mankell och Morgan Gripson hoppat av sina kandidaturer att stå överst på Moderaternas kommunlista har Carl-Johan Berthilsson tippats bli Jonas Bergmans efterträdare. Men han väljer nu att inte kandidera som etta.
– Jag har blivit nominerad till ett internationellt uppdrag som jag inte kan tacka nej till, säger Berthilsson.

ANNONS
|

HP har under hösten i flera artiklar skildrat Moderaternas arbete med att få fram en ersättare för Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande, som för sju månader sedan meddelade att han lämnar politiken efter valet nästa år.

LÄS MER:Politiskt spel om vem som ska ta över efter Jonas Bergman

Ett av de namn som många trott kommer stå överst på Moderaternas kommunlista har varit Carl-Johan Berthilsson, som bland annat är ordförande i fastighetsnämnden och Halmstads Rådhus AB, de kommunala bolagens moderbolag.

Efter flera uppmärksammade avhopp trodde många att manegen var krattad för Berthilsson i topp på den laguppställning partiet ska spika i mitten av januari nästa år. Fast nu står det klart att han inte är aktuell som främste företrädare för Moderaterna.

ANNONS

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

LÄS MER:”Fulspel” kring källare får M-kandidat att hoppa av

– Jag har meddelat nomineringskommittén att jag inte längre står till förfogande som förstanamn på Moderaternas lista i Halmstad, säger han till HP.

Kunde inte tacka nej

Hans förklaring till beslutet är att han fått ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till. Hans syftar inte på något negativt, som när Marlon Brando i Gudfadern-filmerna yttrar sitt ökända ”I’m gonna make him an offer he can’t refuse”, utan berättar att det rör sig om ett spännande, internationellt uppdrag.

– Jag blir formellt invald i början av december, men före det får jag tyvärr inte yppa något om vad det innebär, säger Berthilsson.

Trots att Carl-Johan Berthilsson (M) har en heltidsanställning plus är småföretagare satsar han mer än 40 timmar i veckan på politiken.
Trots att Carl-Johan Berthilsson (M) har en heltidsanställning plus är småföretagare satsar han mer än 40 timmar i veckan på politiken. Bild: Johan Persson

– Eftersom jag vet att jag varit ett av nomineringskommitténs alternativ ville jag så snabbt som möjligt informera dem så att de ska få tid att ta fram ett bra förstanamn.

Kan du åtminstone säga om det nya uppdraget innebär att du tvingas lämna politiken helt?

– Min ambition är att stå till förfogande för Halmstads politik även i fortsättningen, men om man ska försöka bli kommunstyrelsens ordförande kan man inte ha något annat vid sidan av politiken.

Innebär den ambitionen att du vill behålla alla de uppdrag du har i dag?

– Jag hoppas det, men i och med att jag börjar mitt nya, internationella uppdrag redan i mitten av december har jag ju nio månader fram till valet att känna efter hur mycket tid det tar. Skulle jag ha svårt att mäkta med, så hinner jag ge besked före valet om det är något uppdrag jag skulle behöva lämna.

ANNONS

Om jag räknar in kvällar och helger lägger jag i verkligheten ner mycket mer tid på politiken än vad de där procenten säger.

Arvodesreglementet utgår från hur betungande olika politiska uppdrag är. Varje post har en viss procentsiffra, som reglerar hur mycket av ett årsarvode (838 800 kronor 2021) en politiker ska få. Procentangivelsen är också ett mått på hur stor del av en heltidstjänst en politiker minst behöver lägga ner på ett uppdrag.

– Om jag räknar in kvällar och helger lägger jag i verkligheten ner mycket mer tid på politiken än vad de där procenten säger, kommenterar Carl-Johan Berthilsson.

Fritidspolitiker på heltid

I hans fall motsvarar de kommunala uppdragen cirka 65 procent av en heltidstjänst. Dessutom motsvarar de politiska uppdragen inom Region Halland ytterligare 32 procent.

Utöver att Berthilsson enligt sina egna beräkningar lägger mycket mer än 40 timmar i veckan på politiken, jobbar han heltid som affärsenhetschef på fastighetsbolaget Klöverns lokalkontor i Halmstad.

Hur får du tiden att räcka till?

– Jag har oerhört mycket energi i min kropp och är duktig på att få saker att komma i mål. Kombinationen att ha en fot i arbetslivet och en i politiken tror jag också är väldigt bra.

LÄS MER:Moderat toppnamn kritiseras för att sitta på dubbla stolar

Jag ser inte politiken som ett jobb, utan som ett sätt att leva. Jag brinner för Halmstad och stans utveckling.

– Jag ser inte politiken som ett jobb, utan som ett sätt att leva. Jag brinner för Halmstad och stans utveckling – och när jag känner att jag lyckas föra saker framåt blir jag ännu mer triggad att lägga tid på det.

ANNONS

Du sitter i 14 bolagsstyrelser, där du är ordförande i åtta, och är dessutom småföretagare i fastighetsbranschen. Hinner du med att sova och ha någon fritid också?

– Det handlar om strategiska uppdrag, där jag inte gör det fysiska hantverket själv. Jag pekar bara ut färdriktningen för vart vi ska, på vilka sätt vi ska jobba och vilken lönsamhet det ska vara. För varje bolag handlar det högst om ett styrelsemöte varannan månad.

Tänker du ta tjänstledigt från Klövern när du börjar med ditt internationella uppdrag?

– Det vet jag inte i nuläget.

”Jag ställer alltid upp och svarar när journalister hör av sig. Är jag upptagen så lovar jag att höra av mig så snabbt jag kan – jag tycker att det är en skyldighet man har som politiker”, säger Carl-Johan Berthilsson (M).
”Jag ställer alltid upp och svarar när journalister hör av sig. Är jag upptagen så lovar jag att höra av mig så snabbt jag kan – jag tycker att det är en skyldighet man har som politiker”, säger Carl-Johan Berthilsson (M). Bild: Johan Persson

Din partikollega Andreas Bergman har på Facebook skrivit om hur respektlöst det var att en reporter ringde och ville ge honom chansen att kommentera inför en publicering. Han basunerade också ut att han vänt sig till chefredaktören för att en viss reporter skulle förbjudas att kontakta honom. Varför hyllade du hans agerande i den tråden?

– Jag skrev att det var bra agerat utifrån hans beskrivning av vad som hänt. Den andra sidan av myntet fick jag sedan läsa i tidningen.

LÄS MER:M-politiker hotas av uteslutning för att ha uttalat sig i media

Även om jag alltid får kommentera och bemöta när det skrivs om mig, finns det en risk för att vissa tänker ”ingen rök utan eld”.

Du skrev också att ”vi har nått en punkt där journalistiken motverkar demokrati”. Vad syftar du på då?

– Jag tänkte på att många som inte är vana vid mediekontakter kanske inte vågar engagera sig i politik, exempelvis när de ser att ni skriver om min fru. Även om jag alltid får kommentera och bemöta när det skrivs om mig, finns det en risk för att vissa tänker ”ingen rök utan eld”.

ANNONS

LÄS MER:Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

ANNONS