Bergman krävdes på svar om kommundirektören

Drygt ett halvår efter att Ann-Charlotte Mankell lämnade in en motion om att förtroendet för kommundirektören bör granskas, försökte den avhoppade moderaten Ann-Kristin Nilsson väcka liv i frågan i fullmäktige.
– Många med mig undrar vad som har hänt, förklarade hon och krävde svar av Jonas Bergman (M).

ANNONS
|

Den politiska vilden Ann-Kristin Nilsson är numera med i Ann-Charlotte Mankells nystartade lokalparti Hjärta för Halmstad, så det är kanske inte så konstigt att just hon tog upp motionen från talarstolen i Rådhusets fullmäktigesal.

Precis innan Mankell hoppade av Moderaterna i september förra året hann hon lämna in en motion om kommundirektören och hans agerande.

Tillfälligt utskott

I motionen står att ”ett tillfälligt utskott bör tillsättas för att granska kommunledningsförvaltningen samt förtroendet för kommundirektören Mattias Rossköld”.

Hon syftade då bland annat på hur han hanterat bolaget D&D Hemtjänst, samt de sparkade Catharina Rydberg Lilja och Jennie Vidal.

Allmänhetens förtroende för kommunen står på spel, så därför är det viktigt att den här frågan skyndsamt utreds korrekt och utan att mörka.

– Allmänhetens förtroende för kommunen står på spel, så därför är det viktigt att den här frågan skyndsamt utreds korrekt och utan att mörka, poängterade Ann-Kristin Nilsson vid senaste kommunfullmäktige.

ANNONS

Knepig fråga

Hon frågade därför sin förre partikollega, kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman, vad som händer med motionen.

När HP intervjuade honom om den i höstas visste Bergman inte riktigt hur den skulle hanteras.

– Normalt är det kommunledningsförvaltningen som bereder ärenden, men eftersom den här motionen riktar sig mot just den förvaltningen är frågan knepig. Ingen vet faktiskt ännu vem som ska bereda motionen, förklarade Bergman då.

Nu när han gick upp i talarstolen för att svara Nilsson berättade Bergman att frågan för närvarande ligger hos revisionen. Han poängterade också att kommunen har ett år på sig att hantera en motion.

Just att vi lagt frågan hos revisionen är ett tydligt tecken på att vi agerar klokt och bra – även om du möjligtvis antyder något annat.

– Just att vi lagt frågan hos revisionen är ett tydligt tecken på att vi agerar klokt och bra – även om du möjligtvis antyder något annat, svarade han Nilsson.

Konkurrenter

Mattias Rossköld fick tjänsten som kommundirektör, det vill säga Halmstads kommuns högsta tjänsteperson, hösten 2018. Han fick den i konkurrens med bland annat Catharina Rydberg Lilja och Jennie Vidal – som senare båda har sparkats under dramatiska former.

Båda har i HP vittnat om hur Rossköld var inblandad i deras entlediganden, och att de aldrig fått någon förklaring till varför de tvingades sluta som vd för HFAB respektive hemvårdschef.

LÄS MER:Förtroendet för kommunchefen blir fråga för kommunfullmäktige

LÄS MER:Insinuationer får starka chefer som sparkats att se rött

LÄS MER:Jennie Vidal bryter tystnaden: ”Jag har aldrig fått någon mer förklaring”

LÄS MER:Så fick hemtjänstchefen Jennie Vidal bära hundhuvudet

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

LÄS MER:Vd:n för D&D: ”Avhoppet skulle rädda kommunchefen”

LÄS MER:Kritiserat bolag som fått avtal med kommunen städar hemma hos kommunchefen

LÄS MER:Kommunen anlitar företag med kommundirektörens fru i styrelsen

LÄS MER:HFAB har glömt plocka bort sparkad vd från dotterbolagen

LÄS MER:Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

ANNONS