Nu finns det bekräftade fall av covid-19 på äldreboende i samtliga halländska kommuner.
Sedan tidigare har personer med hemtjänst och personal inom hemvårdsförvaltningen i Halmstad bekräftats smittade. Bild: Roger Larsson

Bekräftat coronafall på äldreboende i Halmstad

Det första fallet av covid-19 på ett äldreboende i Halmstads kommun har upptäckts. Minst en person på ett privat äldreboende är smittad.

ANNONS
LocationHalmstad||

På tisdagen fick hemvårdsförvaltningen i Halmstad beskedet från ett privat äldreboende att en person bekräftats sjuk i covid-19. P4 Halland var först med att berätta att coronaviruset nu finns på äldreboende i samtliga halländska kommuner. Minst åtta boende i länet har bekräftade fall.

Bekräftad coronasmitta på privat äldreboende

Hans Ekberg, tillförordnad chef för hemvårdsförvaltningen i Halmstad, bekräftar för HP att minst en person som bor på ett äldreboende i kommunen är bekräftat sjuk. De privata äldreboendena har en skyldighet att rapportera till hemvårdsförvaltningen om någon av de boende bekräftats sjuka av covid-19.

Finns det en risk att det finns fler smittade än vad ni känner till?

ANNONS

– Då ställer jag motfrågan, finns det en chans att det finns fler smittade än vad som är bekräftade, svarar Hans Ekberg.

”Ingen anledning att oroa sig”

De privata äldreboendena i kommunen har samma riktlinjer om hanteringen av coronaviruset att förhålla sig till som de kommunala. Enligt Hans Ekberg finns det ingen anledning att oroa sig för att det inte sköts lika bra där som på de kommunala boendena där det hittills inte finns några bekräftade fall.

–Vi har tagit fram många rutiner om hur saker ska gå till och är noga med att besöksförbuden. Jag upplever att det är ett professionellt gäng som jobbar med det här och tar det på allvar. Vi måste hjälpas åt, säger han.

Är du trygg i hur det hanteras även på de privata boendena?

– Jag har inte fått någon information som skulle innebära att jag inte skulle känna mig trygg.

– Man får komma ihåg att det är ganska unikt i Sverige att vi hittills inte haft någon smittad på våra äldreboende. Ett fall, det är kanske ingen som trodde att det skulle gå att undvika. Vi får vara glada att det fungerat så bra hittills och hoppas att det kommer fortsätta så, säger Hans Ekberg.

ANNONS

LÄS MER:Äldre med hemtjänst har smittats av corona

LÄS MER:Kommunal vårdpersonal bekräftat smittad av corona

ANNONS