Många miljoner försvann när Aisling Zetterman bestämde sig för att finansiera en satsning på en fabrik för att tillverka staket till hästhagar. Återförsäljaren som skulle bli hennes kompanjon utreds nu av polis efter att både hon och företaget Equi Safe anmält och samarbetar med utredarna.
Många miljoner försvann när Aisling Zetterman bestämde sig för att finansiera en satsning på en fabrik för att tillverka staket till hästhagar. Återförsäljaren som skulle bli hennes kompanjon utreds nu av polis efter att både hon och företaget Equi Safe anmält och samarbetar med utredarna. Bild: Jan Stohr

Bedrägeriet med häststaketen tog hennes miljoner

Aisling Zetterman var på en ryttartävling i Frankrike när hon fick beskedet. Allt hon investerat i var en bluff och hennes pengar var borta. Equi Safes återförsäljare i USA hade lurat till sig hennes miljoner.

ANNONS
LocationHalmstad||

2014 vann hennes son Alexander Zetterman hopptävlingarna i Falsterbo Grand Prix. Equi Safe tog kontakt. De slöt ett avtal och han blev ambassadör för deras häststaket av återvunnen plast.

På plats på familjens dåvarande gård i Linderöd kom företagets vd Tomas Möller och Halmstadbon som senare blev företagets återförsäljare i USA överens om att bygga upp en paddock av Equi Safes patenterade staket.

Både Alexander och hans bror Daniel är framgångsrika ryttare, familjens namn är känt och högt aktat i ridsportskretsar. När återförsäljaren senare tog kontakt igen för att presentera ett förslag om delägarskap i en storsatsning på en egen fabrik och tillverkning av staketet i USA var det Alexander och hans bror som var försäljarens måltavlor.

ANNONS

– Men ingen av dem hade råd, därför föreslog de att han skulle prata med mig, berättar Aisling Zetterman.

Första kontakterna togs efter Alexander Zettermans seger i Falsterbo Grand Prix 2014 och han utsågs till ambassadör för Equi Safe och deras häststaket. Till vänster: Alexander Zetterman, vd Tomas Möller och återförsäljaren.
Första kontakterna togs efter Alexander Zettermans seger i Falsterbo Grand Prix 2014 och han utsågs till ambassadör för Equi Safe och deras häststaket. Till vänster: Alexander Zetterman, vd Tomas Möller och återförsäljaren.

Familjens gård i Skåne, som varit i deras ägo i över 30 år, hade precis sålts. Hon hade tillgång till det kapital som behövdes.

– Och framför allt, det är en bra affärsidé, det är en bra produkt och USA och Kanada är en intressant marknad. Jag blev övertygad om att satsa på projektet.

Första betalningen

Första inbetalningen gjorde hon i oktober 2018.

– Jag satte in två och en halv miljon då, säger hon.

Betalningen skulle följas av fler. Långt senare, när hon insett att återförsäljaren var en bedragare, svindlar totalsumman. Hennes advokater skriver i kravbreven till återförsäljaren att det rör sig om minst en miljon dollar som försvunnit från USA-satsningens konton. I beloppet ingår också pengar som uppemot 40 kunder betalat in som förskott för staketleveranser.

När vi träffas och pratar om det som hänt beskriver Aisling Zetterman ett stort obehag. Hon tror inte på slumpen och undrar över de tidiga kontakterna som togs med hennes söner.

– Jag hade inget att göra med de som kom till gården från Equi Safe då. Vi fikade tillsammans bara.

När återförsäljaren tog kontakt med Daniel Zetterman var det som sagt bröderna som var tänkta som samarbetspartners.

ANNONS

– Jag tror inte att det var slumpen som gjorde att de möttes. Han började mejla mig och jag blev med tiden öppen för att flytta till USA, gården här var ju såld. Efter hand började han ge mig exempel på personer han redan hade samarbete med och nämnde bland annat sin revisor, som jobbade för Svenska handelskammaren i Fort Lauderdale. Det gjorde att det lät mer trovärdigt, fortsätter Aisling Zetterman.

Ville inte sälja

Vid ett besök på plats i USA i november 2018 fick hon plötsligt veta att Tomas Möller, vd och ägare av Equi Safe, inte längre var intresserad av att sälja företagsrätten i USA.

– Jag blev helt ställd. Jag kunde se tillverkning igång framför mig. Återförsäljaren hade sugit in mig i det och det var förmodligen hela planen. Då bad jag om att få tillbaka pengarna. Jag har mejlen kvar fortfarande.

”Ingen av dem jag träffade där hade något illa att säga om återförsäljaren.” Aisling Zetterman.

Aisling Zetterman fick veta att om återförsäljaren inte lyckats få Tomas Möller att ändra sig innan söndagen skulle pengarna återbetalas till hennes konto.

– Ingen av dem jag träffade där hade något illa att säga om återförsäljaren. Det fanns ingen röd flagga, helt enkelt. Jag hade förtroende för honom.

I dag ångrar hon sin analys. Det kom inga pengar, bara nya förklaringar. Och nya personer som skulle hjälpa till att förverkliga affären. En företagskonsult och en revisor, båda ifrån Halmstadtrakten, engagerades för att fullfölja affären. HP har sökt båda, men den ene hävdar att han inte hade någon del i affären och den andre har går inte att nå.

ANNONS

– Återförsäljaren sade till mig att sitta still i båten och ha is i magen, att han hade flyttat med hela sin familj från Halmstad till USA och att han också satsat pengar på etableringen. Men inte ens då var det ärligt. Senare, när jag fick insyn i kontona, kunde jag se att pengarna redan var spenderade, säger Aisling Zetterman.

Aisling Zetterman och männen som ingick i satsningen i USA.
Aisling Zetterman och männen som ingick i satsningen i USA.

Nästa steg i affären blev ett förfalskat köpeavtal. Personen som gjorde det hävdar att han bara gjorde en justering som Halmstadbon sade till honom att göra.

Skyllde på Möller

Effekten blev att Aisling Zetterman skrev på ett förfalskat avtal med Tomas Möller, som var helt ovetande, om att köpa rättigheten att starta tillverkning i USA. Kontraktet innebar en första inbetalning på flera miljoner kronor och att resterande delar skulle erläggas månadsvis.

Ursprungligen, innan förfalskningen skedde, var den första summan två miljoner. I efterhand intygar dessutom Tomas Möller att han aldrig undertecknat avtalet, hans namnteckning är också förfalskad.

Under en resa i USA, där Aisling Zetterman och återförsäljaren åkte omkring och undersökte förutsättningarna för en etablering, frågade hon var hennes pengar var och fick direkt svaret: ”De är på ett konto i Sverige, så att vi inte blir försenade när Tomas Möller skriver på.”

ANNONS

Återförsäljaren skyllde allt på Tomas Möller och förklarade för henne att Möller inte mådde riktigt bra, att han var lynnig och ändrade sig titt som tätt.

”Vem gör så här?”

Sättet att baktala olika inblandade när det passade använde återförsäljaren också om henne. I ett mejl till affärskonsulten som skulle hjälpa till med företagsköpet och juridiken kring etableringen i USA skrev han bland annat att Aisling Zetterman var opålitlig, att hon ändrade sig hela tiden.

– Även om man hade varit lite misstänksam hade man aldrig kunnat ana att han var kapabel till det här. Vem gör så här, tar någons alla pengar? Det var ju inget skumt, konstigt bolag.

Mobilen är full av bevis i form av bilder, kopior på avtal, banköverföringar och mängder av kopior på e-post som styrker Aisling Zettermans berättelse.
Mobilen är full av bevis i form av bilder, kopior på avtal, banköverföringar och mängder av kopior på e-post som styrker Aisling Zettermans berättelse. Bild: Jan Stohr

Utöver de första inbetalningarna gjorde Aisling Zetterman ytterligare några. Avtalet var utformat så att om betalningarna skulle utebli innan hela köpeskillingen var betald hade motparten rätt att behålla det redan inbetalda beloppet.

Så trots stora tvivel kände hon sig tvungen att fullfölja avtalet. Bubblan sprack när en kund i Florida som inte fick sin leverans började undersöka allt hon hade sparat av sina kontakter med återförsäljaren. Då insåg hon att den ursprungliga svenska e-postadressen hon inlett kontakterna med var förändrad, en bokstav hade lagts till. Hennes korrespondens med företaget hade i själva verket varit bara mellan henne och återförsäljaren.

ANNONS

Lämnade landet

Hon hade beställt två containrar med staketmaterial i slutet av mars 2019. I juli hade de inte kommit.

– Alla svarsmejl hon hade fått från ”fabriken” om leveranssvårigheter, bortförklaring om ”den europeiska standarden” och så vidare var bluff. Jag var på tävlingar i Frankrike när jag fick mejl från kunden och hon berättade vad hon avslöjat. Samtidigt hade bolagets försäljningschef i USA sagt upp sig med omedelbar verkan efter att hon insett att chefen var kriminell. Jag har alla hennes mejl också, fortsätter Aisling Zetterman.

”Nej, han lurade mig redan efter handpenningen, till och med när jag hade betalat flera miljoner låg han på om de återstående månadsbetalningarna.” Aisling Zetterman.

Två veckor senare hade återförsäljaren lämnat landet. Då hade Aisling Zettermans advokater hunnit summera skadan och riktat ekonomiska krav mot honom.

– När han fick det förstod han att det var över. Han flyttade tillbaka till Sverige. Men pengarna måste vara någonstans. Var är de? Och vem är han egentligen? Han var inte rädd när han gjorde allt det här emot mig. Och tänk, han hade kanske fått in det dubbla jämfört med vad han har lurat mig på om vi hade följt planen och startat tillverkningen. Vi hade marknaderna i både Kanada och USA och vi var på väg att undersöka marknaden i Sydamerika.

Sedan tänker hon efter och säger:

– Nej, han lurade mig redan efter handpenningen, till och med när jag hade betalat flera miljoner låg han på om de återstående månadsbetalningarna. Han hade satt mig i en rävsax och hela tiden serverade han nya lögner.

ANNONS

”Som en jäkla tung ryggsäck”

Efter avslöjandet är inget sig likt.

– Jag går med det här som en jäkla tung ryggsäck. Först fick jag trygga besked av polisen, de gav ett bra intryck. Men efter anmälan i augusti förra sommaren har jag inte hört ett ljud, bara fått höra att det är sekretess under förundersökningen.

Nu tar hon hjälp av advokater i Sverige för att kräva återförsäljaren på hela köpesumman.

– Jag kan inte bara vänta och inte göra någonting. Det finns ett spår tillbaka till alla hans handlingar. Det här kommer att avslöjas. Helt och hållet.

Hallandsposten har varit kontakt med den utpekade mannen. Han nekar till anklagelserna, men vill inne kommentera saken vidare innan han rådgjort med advokat.

ANNONS