Bedar Omar vill ge arbetslösa ett riktigt klipp

– Redan som barn drömde jag om att arbeta som frisör och att ha en salong. Nu har Bedar Omar, 23, varit egen företagare i över ett år och vill gärna återgälda samhället för alla möjligheter som Sverige har gett honom. Hans idé är att genom vänlighet hjälpa arbetslösa personer – både med det yttre och det inre.

ANNONS
|

Som tioåring kom Bedar Omar till Sverige. Den kurdiska familjen valde att flytta från Irbil i det oroliga Irak innan Saddam Husseins välde föll. De landade i Göteborg en vinterdag.

– Från flygplanet såg vi att det var vitt ute och jag visste inte vad det var. Jag hade aldrig sett snö förut. När vi sedan kom ut var det jättekallt!

På Landvetter blev familjen mött av Bedars två morbröder som körde dem direkt till Halmstad. Bedar visste inte så mycket om Sverige. Kunde det finnas isbjörnar på gatorna? Funderingarna var många.

Snart började ett nytt liv ta form och familjen inlemmades i det svenska samhället. Bedar och syskonen kom i kontakt med föreningslivet, och ägnade sig åt musik och sport.

ANNONS

– Våra drömmar blev sanna, att till exempel både kunna hålla på med fotboll och spela fiol på kulturskolan. Här fick vi möjligheterna, säger Bedar.

Mamma Trefa arbetade som administratör på en gymnasieskola i Irak och pappa Hamid var byggnadsingenjör. Kulturen i familjen är akademisk, men föräldrarna hade inte lust att sätta sig i skolbänken igen och övergav sina gamla professioner. I dag jobbar Trefa med mat och Hamid är datalärare.

– Eftersom jag gillar att arbeta med händerna, är jag något av familjens svarta får, berättar Bedar. Mamma ville egentligen att jag skulle satsa på att bli advokat eller doktor, men det har jag aldrig funderat över. Jag vill fixa själv och byter till exempel gärna däck på bilen.

I dag bor tre av Bedars systrar i Stockholm, men kontakten med familjen i Halmstad är tät. Ingen frisör i huvudstaden kan konkurrera med brorsan.

– Som liten brukade jag alltid öva mig på att fläta deras hår, man kan säga att det var första steget till mitt yrke.

Trots föräldrarnas skeptiska inställning försvann inte Bedars mål att jobba som frisör. Efter högstadiet utbildade han sig på JB-gymnasiet i Halmstad och klarade gesällprovet 2009. Av de 16 elever som gjorde provet, var han en av tre som klarade sig.

ANNONS

Bedars första anställning var hos Rose-Marie Gabasio, som driver en salong på Flygstaden i Halmstad. Rose-Marie samt Halmstadfrisören Helena Eriksson är två viktiga personer i Bedars liv.

– Jag praktiserade hos Helena i tre år och hon hjälpte mig inför gesällprovet, och Rose-Marie stöttade mig mycket när jag startade eget. Det var många som skrämde mig från att bli egenföretagare, men hon pushade mig i stället.

För ett år och fyra månader sedan övertog Bedar salongen Hårakuten på Högskolan. En del kunder följde med från den tidigare arbetsplatsen och nu tar han emot en blandad skara. Det är både äldre, barnfamiljer och studenter – en kul mix.

– Det bästa är när en kund kommer in och säger att jag har fria händer att skapa. Då får jag möjlighet att låta mina kunskaper komma fram. En kund ska kunna känna sig trygg i mina händer. Det handlar om att kunna läsa av människans personlighet och stil – jag ser till helheten.

Förutom att känna sig fin och få hårvård handlar en god klippning om att bli ompysslad.

– Jag har en del kunder som kommer hit, sätter sig ner och bara blundar och slappnar av, säger Bedar.

Som frisör märker Bedar av olika trender. Ett tag ville ”alla” tjejer ha Loreen-lugg – vare sig de passade i det eller inte.

ANNONS

– Ibland försöker jag få dem att inse att frisyren kanske inte passar så bra, men kunden har ju alltid rätt. Fast ibland säger jag att ”kurden alltid har rätt”, säger Bedar och skrattar varmt.

Över huvud taget är tjejer mer föränderliga kring utseende och att följa trender. Bland det hetaste just nu är asymmetriska frisyrer och för färger gäller två spår: den tuffare glamrockiga med slingor i starka färger eller den mjukare geishastilen med pastellfärger i stället. Killarna är inte lika äventyrliga, utan kör gärna på säkra kort.

– Det är fortfarande många som kommer med en bild på David Beckham och vill ha hans frisyr.

Förutom att göra Halmstadborna snyggare har Bedar ett starkt samhällsintresse. Hemma diskuterar han politik med lillebror Belan, som läser samhällsprogrammet på gymnasiet. Inte sällan kommer Sverigedemokraterna på tal och Bedar har sett många Youtube-klipp med partiledaren Jimmie Åkesson.

– Jag tänker mycket på hur svenskarna påverkas av partiet och framgångarna. Det är allas framtid det handlar om, och det gäller att tänka till och inte bara känna hat.

– När det börjar närma sig val tänker jag kämpa för att få så många studenter som möjligt att rösta. Det spelar ingen roll på vad – bara de röstar!

ANNONS

Med sin bakgrund som kurd i Saddam Husseins Irak har han andra referensramar än många andra unga svenskar. Vad en del kan uppfatta som självklarheter ser Bedar som förmåner och han anser att det negativa tänkandet har tagit över för många. Han ger även medierna en känga för att inte förmedla positiva nyheter. Bedar efterfrågar en jämn balans mellan plus och minus.

– Jag kommer inte ihåg så mycket från tiden i Kurdistan, men minns alla fall att det inte alltid fanns rent vatten. Här gnäller folk över skolmaten, det känns som att de är lite bortskämda. Att bo i Sverige är som ett paradis jämfört med Kurdistan, men det är kul för oss att se utvecklingen där.

Gamla hemlandet är ständigt närvarande. Mamma Trefa pratar ofta med släktingar på Skype, telefon över internet, och minst en gång om året reser Bedar dit för att hälsa på. Hans dröm är att i framtiden kunna dela tillvaron mellan Sverige och Kurdistan, att ha boende i bägge länderna.

En grundläggande positiv inställning till livet, med drömmar och mål, vill Bedar gärna sprida till sina medmänniskor. Han har ett tips för att hindra negativa tankegångar: Ta en paus, räkna till tre och tänk efter – då finns det oftast inget att klaga på.

ANNONS

Men visst finns det problem i det svenska samhället också. Bedar talar om den stora arbetslösheten, speciellt bland ungdomar och vill gärna hjälpa till – på sitt sätt. Idén kallar han ”Ett bättre samhälle” och Bedar har försökt få till ett samarbete med arbetsförmedlingen om att erbjuda arbetslösa en gratis klippning inför en anställningsintervju.

– Jag vill gärna betala tillbaka till det svenska samhället och har funderat på vad mitt företag kan göra? Jag anser att vänlighet kan vara det första steget.

Kontaktpersonen på arbetsförmedlingen i Halmstad var positiv till Bedars förslag, men kunde tyvärr inte få projektet sanktionerat högre upp i organisationen. Nu är Bedar beredd att dra i gång på egen hand. De enda krav han vill ska vara uppfyllda är att den arbetslöse ska ha med intyg från arbetsförmedlingen och att det ska finnas en jobbintervju bokad inom en vecka.

– Många behöver den här hjälpen för att få bättre självförtroende och kunna vara avslappnade inför intervjun.

Bedar räknar med att han kan avvara tre, fyra timmar i veckan för att ta emot ickebetalande kunder.

– Det enda jag kan vinna på det här är att den arbetslöse blir nöjd med klippningen, får stärkt självförtroende och erbjuds jobbet, och kommer tillbaka till mig som vanlig kund.

ANNONS

Ålder: 23 år.

Bor: Hemma hos föräldrarna i Halmstad.

Familj: Stor. Mamma Trefa, pappa Hamid samt syskonen Khanda, Shna, Chra, Belan och Hanna. Två morbröder i Europa, övrig släkt i Kurdistan.

På fritiden: Missar aldrig en match med Real Madrid och spelar fiol i spelmanslaget Skuggspel.

ANNONS