Barnmorskan Annelie räknar fåglar med ett leende


– Titta, nu kommer domherrarna! Annelie Larsson och Claes Svensson riktar sina kikare mot den klarblå vinterhimlen, medan domherrarna lystet spanar ner mot fågelmatbordet i Simlångsdalen. Årets stora räkning av vinterfåglar pågår och många Halmstadbor är med och bidrar.

ANNONS
|

Sedan i fredags och till och med måndag (1 februari) har vi alla chans att bidra i Sveriges ornitologiska förenings arbete med att hålla koll på de svenska vinterfåglarna. För 16:e året genomförs ”den stora fågelräkningen” och runt 20 000 fågelvänner brukar rapportera in vad de ser.

Nytt för i år är att man försökt engagera grundskolor genom en tävling, men HP lyckas inte hitta någon Halmstadskola som nappat. Det har däremot barnmorskan Annelie Larsson gjort – en av Halmstads mer nyfrälsta fågelskådare.

– Jag har i ett par omgångar arbetat för Läkare utan gränser och det var när jag 2019 kom hem från ett uppdrag i Sierra Leone som jag kände att jag behövde fylla på med energi och glädje, berättar hon.

ANNONS

Fåglar ger frid i själen

Mer eller mindre av en slump såg hon en tidningsannons där man sökte volontärer som kunde hjälpa till att ringmärka fåglar på Öland. Annelie sökte och antogs. Och på den vägen är det.

– Jag har alltid älskat fåglar, men fågelskådningen har fått mig att känna att jag lever igen. Man får sådan frid i själen och jag går runt och ler hela tiden, säger hon.

Idag är Annelie Larsson aktiv i Halmstads ornitologiska förening och identifierar blixtsnabbt de fåglar som besöker fågelmatstället på Björkelund i Simlångsdalen; gulsparv, svartmes, rödhake, talgoxe, entita, blåmes, koltrast ... Efter en stund kommer även en hel skock med vackert röda domherrar.

– Jag bor själv i lägenhet, så hemma ser jag mest kajor och fiskmåsar, skrattar Annelie.

Läs även: Annelie tog tjänst som barnmorska i Kabul

Visar att klimatet förändrats

Den årliga fågelräkningen är främst tänkt som ett trevligt avbrott i januaritristessen och ett sätt att locka fler att intressera sig för fåglar. Anders Wirdheim, ordförande i Halmstads ornitologiska förening och passionerad fågelskådare, påminner dock om att det finns en mer allvarlig sida av evenemanget:

– Genom att räkna fåglar varje vinter så får vi också en bild av hur klimatet förändras. Fler och fler arter övervintrar nu i Sverige och exempelvis koltrasten, som tidigare bara fanns upp till Stockholm, kan nu ses ända uppe i Haparanda. Man kan förstås glädjas för stunden, men det är trots allt ett tecken på något negativt. Det är med kluvna känslor man tittar på en del fåglar, konstaterar han.

ANNONS

HP återkommer med resultatet av årets fågelräkning i Halland. Förra året var pilfinken den vanligaste matgästen, tätt följd av blåmesen och talgoxen.

Fotnot: Inrapporteringen av vinterfåglar kan göras på www.birdlife.se eller via appen ”Vinterfåglar” till och med 1 februari.

ANNONS