Barnmorskan som tjuvläst i journaler har fått lämna sin tjänst. ”Vi har skickat ett brev till de patienter som berörs och de undrar förstås varför det har hänt och hur det är möjligt”, säger verksamhetschefen Maud Ankardal.
Barnmorskan som tjuvläst i journaler har fått lämna sin tjänst. ”Vi har skickat ett brev till de patienter som berörs och de undrar förstås varför det har hänt och hur det är möjligt”, säger verksamhetschefen Maud Ankardal. Bild: Lisa Thanner och Richard Lagerström/Arkiv

Barnmorska tjuvläste i patientjournaler

En barnmorska på sjukhuset i Halmstad får lämna sin tjänst efter att det upptäckts att hon tjuvläst i patientjournaler.
– Vi ser detta som en tråkig men väldigt ovanlig händelse, säger Maud Ankardal, verksamhetschef på kvinnokliniken.

ANNONS
|

Barnmorskan uppges ha varit inne och läst i ett tiotal journaler, tillhörande patienter som hon inte har någon pågående vårdrelation med. Därmed är handlingen att betrakta som misstänkt dataintrång och Hallands sjukhus har både gjort en polisanmälan och en anmälan om personuppgiftsincident till Datainspektionen.

– Vi har också skickat ett brev till de patienter som berörs. Några av dem har hört av sig med frågor. De undrar förstås varför det har hänt och hur det är möjligt, säger Maud Ankardal.

Journalintrång en unik händelse

HP har vid flera tillfällen rapporterat om olovliga intrång i patientjournaler inom Region Halland, men Maud Ankardal uppfattar inte att nyfiken vårdpersonal är ett växande problem:

ANNONS

– Hos oss är det en fullkomligt unik händelse. Att man hör mer om dataintrång kan också ses som att vi blivit bättre på att kontrollera att obehöriga inte tar del av journaluppgifter.

Läs även: Tjuvläste 483 patientjournaler – drabbade får inget skadestånd

Läs mer: Vårdchef tjuvläste medarbetares patientjournal

Hon förklarar att det rent tekniskt inte finns någon spärr för vårdanställda att gå in i en patientjournal, men att spärren ska sitta djupt rotad i varje enskild person.

– Alla som arbetar inom vården vet att det finns en stark patientsekretess och att man bara får ta del av journaluppgifter i en pågående vårdrelation. Nu när det här har hänt så har vi pratat extra mycket om det, säger Maud Ankardal.

Barnmorskan säger upp sig själv

Sedan journalintrången upptäcktes har barnmorskan varit avstängd från sitt arbete, utan lön. Parallellt har det pågått förhandlingar mellan barnmorskans fack och Region Hallands HR-avdelning. I slutet av förra veckan kom man så överens om att barnmorskan ska säga upp sig själv.

– Enligt överenskommelsen blir hon arbetsbefriad under uppsägningstiden, säger Mats Bunse, HR-strateg på regionkontoret.

– Det är förstås jättetråkigt att det blivit såhär, konstaterar Maud Ankardal.

Läs även: Datainspektionen granskar inte journalmissar

ANNONS
ANNONS