Leksakshav. Det finns leksaker av alla tänkbara material i lekhörnan på Aleskogens förskola, konstaterar Tove Bergman (MP). En del av dem vinner hennes gillande medan hon är tveksam till andra ur kemikaliesynpunkt.
Leksakshav. Det finns leksaker av alla tänkbara material i lekhörnan på Aleskogens förskola, konstaterar Tove Bergman (MP). En del av dem vinner hennes gillande medan hon är tveksam till andra ur kemikaliesynpunkt.

Barnens vardag ska bli giftfri

Det är inte bara barnen som trivs bland förskolans leksaker. Inuti prylarna gömmer sig flera hälsofarliga kemikalier. Nu ska förskolorna giftinventeras.

ANNONS
|

– Vi kommer att inleda arbetet under våren, säger miljöpartisten Tove Bergman, en av de drivande politikerna i frågan.

För några decennier sedan betraktades miljögifter som något som fanns långt ifrån oss. Det var något som drabbade fåglar och fiskar.

Sedan dess har nya kemikalier sett dagens ljus i en rasande takt. De har flyttat in i våra hem, där de ingår i vardagsprylarna. De finns i möblerna, i leksakerna, i mobiltelefonen och i textilierna. Och de finns även i förskolan och i skolan, där barnen tillbringar en stor del av sin tid.

Förra året enades femklövern om att påbörja arbetet för att minska de hälsofarliga kemikalierna i barnens miljö.

ANNONS

– Det första steget blir att inventera förskolorna för att få en bild av situationen, säger Tove Bergman.

I Halmstad finns det cirka 250 förskoleavdelningar. De kommer att indelas i olika typgrupper, utifrån när de är byggda.

– Vi vet ju att fastigheter från 1970-talet består av andra byggmaterial än helt nybyggda förskolor. Likaså skiljer sig kemikalieinnehållet i möblerna och leksakerna åt beroende på när de är inköpta.

Till grund för sitt arbete har kommunen Naturskyddsföreningens inventeringsmall. Naturskyddsföreningen inventerade nyligen 129 förskoleavdelningar i 40 av landets kommuner och kunde då konstatera att material som är kända för att läcka ut skadliga kemikalier är vanliga på många förskolor. Det handlar till exempel om leksaker av mjuk plast, gammal elektronik som används som leksaker och förkläden av pvc.

– Vi kommer säkert att se exempel på samma saker här, säger Tove Bergman.

Men det är inte bara leksakerna som ska inventeras. Man ska även titta på sådant som golvmaterial, belysning, stoppade möbler och sovmadrasser. Likaså på mat och städning.

– När det gäller maten ligger vi långt framme i Halmstads kommun. Mer än 90 procent lagas från grunden och 25 procent är ekologiskt. Men målet är förstås att bli ännu bättre. Frukt och grönsaker bör vi bara handla ekologiskt för att undvika giftrester, säger Tove Bergman.

ANNONS

När kartläggningen är klar är det dags att se vad som kan göras för att minska kemikaliebelastningen. Tove Bergman ser det som ett arbete i flera steg.

– Först kan man plocka bort sådant som är lätt att göra sig av med och inte behöver ersättas. Om barnen får leka med gammal elektronik som mobiltelefoner är det bara att ta bort dem. De innehåller skadliga ämnen och är inte heller gjorda enligt kraven som ställs på leksaker.

Nästa steg är att se till att göra rätt nästa gång man köper in något till verksamheten.

– Vi ska lära av våra misstag och inte göra om dem, säger Tove Bergman, och poängterar att det även gäller materialval när man bygger nya förskolor eller hyr paviljonger.

Även dyrare lekredskap och inredning bör fasas ut på sikt om de innehåller skadliga ämnen.

– Gungor av bildäck är ett sådant exempel. Vi kan inte byta ut alla över en natt, men när inventeringen är klar får vi arbeta fram en prioriteringslista så att det som medför störst hälsorisker fasas ut först, säger Tove Bergman.

På Aleskogens förskola, nära boulehallen, välkomnar man inventeringen.

– Självklart vill vi att barnens miljö ska vara så trygg som möjligt. På vår förskola är vi mycket utomhus eftersom vi har nära till stranden och skogen. Det känns bra ur flera aspekter, säger barnskötaren Carina Nyman.

ANNONS

Politikernas ambitioner stannar inte vid förskolorna. Tanken är att så många kommunala miljöer som möjligt där barn och unga vistas ska kartläggas. Dit hör även skolor, fritidsanläggningar och lekplatser.

Även skolgårdar och förskolornas utemiljöer kommer att inventeras ur kemikaliesynpunkt.

En del kemikalier kan störa hormonsystemet. De misstänks bland annat kunna orsaka sterilitet, och adhd. Här är några av de vanligaste:

Bisfenol A: Finns i hård, glasklar plast, till exempel i cd-fodral och köksredskap. Förbjöds i nappflaskor 2011.

Ftalater: Används som mjukgörare i plast och finns i många leksaker. Används även i hygienprodukter för att krämer ska tränga in bättre.

Bromerade flamskyddsmedel: Finns i möbler, textilier och hemelektronik. Luft och damm är de vanligaste spridningsvägarna.

Bekämpningsmedel: Används inom jordbruket för att minska angrepp. Vi får oftast i oss dem via mat och dryck. Undvik dem genom att välja ekologiskt när det går.

ANNONS