Barn ska få bättre skyddsnät från start

Barn till utsatta familjer ska tidigt i livet – helst redan i mammas mage – fångas upp i ett stärkande skyddsnät för att motverka utanförskap. Det är målet med ett nytt projekt som fått 730 000 kronor i bidrag.

ANNONS
|

Under februari drog pilotprojektet Bäst för barnet 0–6 år i gång, ett samarbete mellan socialförvaltningen, barn- och ungdomsförvaltningen, kvinnohälsovården och BVC. Halmstads kommun har beviljat 480 000 i bidrag och Region Halland står för 250 000.

– Vi har satt fokus på barn i åldrarna 0–6 år eftersom det förebyggande arbetet har varit eftersatt i den här gruppen, berättar Annika Attnerson, projektledare.

Målgruppen är utsatta familjer i socioekonomiskt svaga områden där barn löper större risk att hamnar i utanförskap och brottslighet. De utsätts också oftare för till exempel rökning, har sämre tandhälsa och lider oftare av övervikt eller fetma och föräldrarna kanske lider av olika typer av psykisk eller fysisk ohälsa.

ANNONS

Tanken är att olika instanser ska samverka bättre och jobba efter gemensamma arbetssätt. Då bli det enklare att ge familjerna rätt stöd, och de ska också erbjudas ett mer omfattande stöd.

– På kvinnohälsovården träffar vi de flesta familjer och kan hitta dem som behöver stöd redan under graviditeten. Problemet har varit att vi inte riktigt vetat vem vi ska skicka dem till, säger Jennie Dalsmark, barnmorska, och fortsätter:

– Genom att skapa direkta kontakter mellan till exempel oss och socialförvaltningen är det lättare att uppmuntra dem att söka hjälp och vi kan erbjuda dem en träff där både vi och socialförvaltningen är med så att de ser vilket nätverk som finns.

Om familjen har behov av att på olika sätt stärka sitt föräldraskap kan man få träffa personalen på kvinnohälsovården lite tätare. När barnet sedan är fött tar BVC vid, men än så länge omfattar projektet i denna del enbart Andersberg.

– Vanligtvis görs ett hembesök, men för familjerna på Andersberg har vi utökat det till sex hembesök fram till 15 månaders ålder, berättar Cecilia Roth, föräldrarådvigare på socialförvaltningens förebyggande enhet.

Tillsammans ska BVC-sköterskorna och föräldrarådgivarna jobba för att stärka föräldrarna i sin nya roll. I hopp om att nå de lite äldre barnen, upp till sex år, har även Öppna förskolan på Andersberg involverats. Annika Attnerson berättar att på Andersberg finns ett 60-tal barn i förskoleåldern som inte är inskrivna på någon förskola.

ANNONS

– Vi vill även nå ut till och fånga upp de föräldrar som går hemma, så att de också kan erbjudas stöd, säger hon.

Både BVC, kvinnohälsovården och föräldrarådgivarna kommer att finnas på plats på Öppna förskolan för att informera med jämna mellanrum.

– Vi tänker att om man har ett ansikte och vet mer vad vi gör som föräldrarådgivare så är det lättare att skapa en relation som leder till att de söker vår hjälp vid behov, säger Cecilia Roth.

På sikt är målet att öka barnens välmående tidigt i livet och faller projektet väl ut är förhoppningen att det ska implementeras i hela kommunen.

Fakta: Bäst för barnet

  • BVC, kvinnohälsovården/MVC, socialförvaltningens förebyggande enhet och barn- och ungdomsförvaltningen ingår i projektet.
  • Målgruppen är barn i åldrarna 0–6 år i socioekonomiskt svaga områden.
  • Tanken är att fånga upp barnen och erbjuda hjälp så tidigt som möjligt för att ge dem ett starkt skyddsnät och en bra uppväxt.
  • Målet är att bilda en råd- och stödgrupp kring varje gravid som har en psykosocial problematik där flera instanser samverkar.
ANNONS