Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Barn och unga tog sig ton

Det var gott om glada spelemän som tog sig ton när Kulturskolan bjöd in till öppet hus under lördagen. – Jag ska prova så många instrument jag hinner, berättade Astrid Oskarsson, sju år.

Alla rum fylldes till brädden med instrument, lärare, nyfikna barn och föräldrar när Kulturskolan slog upp dörren för sin årliga instrumentprovardag klockan tio.

– Det brukar komma mellan 1 000 och 1 500 personer, berättade rektor Ulf Fembro.

I ett rum stod ett helt gäng barn och spelade vibrafon, marimba och xylofon tillsammans med musikläraren Tobias Rondin som gjorde så gott han kunde för att hålla i taktpinnen. Föräldrarna höll sig i bakgrunden med ett leende på läpparna.

I ett annat rum hjälpte musiklärare Martin Marklund presumtiva elever att få ljud i valthorn och trombon. Alla barn verkade ha talang för dessa svåra instrument, bland annat Ally Andersson och Astrid Oskarsson, båda sju år gamla.

– Det var inte så svårt, tyckte Ally som också berättade att hon redan testat lite instrument i skolan och hos grannen.

– Jag tyckte det var lite svårt, berättade Astrid innan hon ivrigt drog med sig mamma Tove Andersson till nästa rum eftersom Astrids mål var att hinna testa så många instrument som möjligt.

I nuläget har barnen en god chans att få plats på Kulturskolan. Enligt Ulf Fembro har ökade resurser från politikerna lett till att köerna kunnat kortas.

– I dag är det längst köer till piano och gitarr. Vi har totalt 2 800 platser och på dem har vi 2 000 individer, säger Ulf Fembro och tillägger att vissa barn har två olika aktiviteter.

Instrumentprovardagen riktar sig till barn från förskoleklass upp till sjätte klass. Den har varit ett stående inslag så länge att ingen egentligen minns när det hela började. 

Troligen var det för ett 30-tal år sedan, tror Ulf Fembro, och helt klart är att den har arrangerats i nuvarande lokal sedan 1988 då Kulturskolan flyttade in i det gamla bryggeriet vid Stadsbiblioteket.

I lördags sattes det dock punkt för just den epoken. Nästa år bjuds eleverna i stället in till Kulturskolans nya lokaler i gamla HP-huset på söder.

– Då kommer vi att kunna visa upp alla konstformer som vi har, säger Ulf Fembro och tillägger att det bland annat är bild och form, dans och teater.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här