Barn och barnbarn satt med död mamma i timmar – utan besked

Mamman låg död på badrumsgolvet. Inget brott hade inträffat, döden var oväntad men naturlig. Då åkte polisen, ambulansen och läkaren därifrån. Kvar fanns de sörjande, barn och barnbarn, med den uppenbara frågan ringande i huvudet: Vad händer nu?

ANNONS
|

Det var lördag kväll och mamman hade inte hörts av på ett tag. Dottern Kristina Horwath blev orolig och bestämde sig för att åka de dryga åtta milen till Halmstad för att se efter mamman.

– Vi ringde på, ingen kom och öppnade så vi gick runt och hittade ett fönster som vi kunde öppna och ta oss in.

De hittade mamman liggande på badrumsgolvet. Hon hade varit död ett tag. Troligen hade hon drabbats av en hjärtinfarkt och slagit sig i ansiktet vid fallet.

– Jag har själv jobbat inom vården i så många år och vet hur noga det är för anhöriga och den avlidne att det blir på ett bra sätt. Att det blir värdigt, berättar hon och säger:

ANNONS

– Därför blir jag så sorgsen när det blir så här.

Kristina Horwaths mamma var bara 65 år när infarkten drabbade henne. Troligen hade hon legat död någon dag när Kristina och de andra kom till lägenheten i Halmstad på lördagskvällen.

– Filmjölken stod kvar på köksbordet och kökskranen stod och rann. Hon hade tagit sina mediciner på fredagsmorgonen.

Vi var i chock

Ambulanspersonal kallade på en läkare, som konstaterade dödsfallet och rådde familjen att kontakta en begravningsbyrå. Polis var också på plats, men eftersom man inte såg något som pekade på att ett brott begåtts åkte patrullen också därifrån.

– Vi – jag, min syster, min kusin och min dotter – var i chock. Det var strax efter midnatt och begravningsbyrån tänkte komma vid niotiden dagen efter och där låg mamma inne i badrummet. Vi kunde inte ens gå och kissa, fortsätter Kristina Horwath och ifrågasätter vad det var som gick fel den natten.

Familjen ställer sig frågan varför de lämnades med den döda mamman, utan något besked?

– Hon skulle obduceras eftersom hon var så pass ung och hade dött hemma. De kunde kanske ha lagt henne i sängen i alla fall, så att vi kunde ha varit med henne på ett värdigt sätt innan hon hämtades. Men hon fick ligga på badrumsgolvet till klockan sju dagen efter, min syster vägrade vänta till nio och lyckades skynda på begravningsbyrån. Det blev ovärdigt. Helt utan empati.

ANNONS

Tog händelsen hårt

Kristina Horwath vill inte att någon annan ska behöva gå igenom samma sak:

–Det kändes som: ”Tjoff, Hej då!” och vi var i chock.

Kristina Horwath har tagit händelsen hårt. Hon går hos psykolog för att bearbeta traumat, men känner till exempel att det är svårt att gå in på en okänd toalett.

Det känns som att något hänt, när vi inte var involverade.

Martin Inglund är utredningschef vid polisen i Halmstad och berättar att polisen har upphandlat en tjänst så att en begravningsbyrå kommer och hämtar personer som dör i hemmet.

– Omständigheterna avgör hur vi hanterar en sådan här händelse. En läkare tillkallas för att avgöra om det är ett polisfall eller ett sjukdomsfall. Begravningsbyrån brukar köra kroppen till sjukhuset och om det behövs en obduktion sedan vidare till rättsmedicinarna i Lund.

Bör finnas kvar

Normalt tar polisen kontakt med begravningsbyrån för att ombesörja transporten.

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet. Men det finns också tillfällen när det inte blir så, även om det låter märkligt. Det kan ha varit så att patrullen fick ett annat larm. Fast polisen bevakar även de undersökningar som görs, även om det inte är ett brott bakom dödsfallet. Den rättsmedicinska undersökningen kan visa något annat.

På begravningsbyrån Fonus förklarar kundområdeschefen Berith Hultén att i normalfallet ska transporten till bårhuset ske inom en timme om den beställs av polisen.

ANNONS

– Om polisen misstänker att det inte är ett naturligt dödsfall, kontaktar polisen den transportör dom har avtal med. Om polisen anser att det är ett naturligt dödsfall är det upp till de anhöriga att själva välja och kontakta begravningsbyrå.

– Det kan vara så oturligt att det bedöms att det inte är någon brådska, då behöver vi inte komma mitt i natten. Felet här är inte något juridiskt fel, det är att de anhöriga lämnats ensamma över huvud taget, säger hon och fortsätter:

– Det ska ju vara någon kvar från polisen eller ambulansen tills de fått kontakt med en begravningsbyrå så att de inte känner sig utlämnade.

Det här var inte okej, jag hoppas att de förstår nu att de behöver samarbeta bättre.

Det här var inte rätt mot mamma, säger Kristina Horwath.
Det här var inte rätt mot mamma, säger Kristina Horwath. Bild: Privat

Lämnas inte på golvet

Hennes erfarenhet, med 15 år i branschen är att alla som arbetar med detta arbetar med stor värdighet. Den döde brukar inte lämnas liggande där den hittas:

– Ambulanspersonalen brukar lägga personen i fråga i sängen, det gör de nästan alltid. Det ska hanteras varsamt och fint.

Ambulanssjukvårdens chef Kenth Ahlin bekräftar den omsorg som sker rutinmässigt:

– Ambulans används normalt inte som transport av redan avlidna personer. Men av respekt för både den avlidne och anhöriga lämnar vi inte en avliden person ensam. Vi är kvar till dess att vi kan överlämna denne till någon annan, kanske en polis eller läkare, säger han.

ANNONS

Respektfulla

Han beskriver sina medarbetare som väldigt noggranna och respektfulla:

– Det känns som att något hänt, när vi inte var involverade. Men vi är ju delar av sjukvården och vill att hela kedjan ska fungera.

Kristina Horwath inser att det finns många felkällor som kan ha haft betydelse i just deras ärende. Hon tog kontakt med HP för att hon vill inte att någon annan ska behöva vara med om samma sak:

– Det här var inte okej, jag hoppas att de förstår nu att de behöver samarbeta bättre. Detta var inte rätt mot mamma.

ANNONS