Pilligt. Christina Fykell, konditor på Regnbågen, förbereder en tårta för en babyshower.
Pilligt. Christina Fykell, konditor på Regnbågen, förbereder en tårta för en babyshower.

Barn firas – innan de är födda

Marknaden växer och det blir helt klart mer populärt med babyshowers, enligt bagare och konditorer i Halmstad. – Fler frågar om babyshower-tårtor, allt blir mer och mer amerikaniserat, säger Niklas Swedblom, konditor på Skånskan.

ANNONS
|

Traditionen att ha en så kallad ”babyshower” har blivit väldigt populär de senaste åren, och firas i hela världen av olika anledningar. I vissa länder är en babyshower ett sätt att fira den förväntade födseln av ett barn genom att ge presenter till den blivande mamman på en fest.

Ordet ”shower” kommer från att mamman ska duschas i gåvor.

– Vi känner absolut av en ökning, fler ringer in och vill ha tårtor som ser ut som nappflaskor, gravidmagar och allt möjligt. Mer och mer amerikanska influenser dyker upp i Sverige, säger Magnus Thornberg, som driver konditori Regnbågen i Halmstad.

Läs även:”Lite grann som ett gammaldags kafferep”

ANNONS

Ofta är en babyshower en kvinnlig sammankomst, där tjejkompisarna till den blivande mamman är med. Ibland vet mamman inte om att hon ska firas, utan vännerna överraskar, precis som vid en möhippa.

Magnus Thornberg berättar att beställningar av tårtor till babyshowers har ökat på sistone.

–Det började lite smått för något år sedan, men har ökat rejält det senaste året. För några år sedan hade man knappt hört talas om det. Men det har hållit på lite längre tid i USA, säger han.

Även bagerierna Östras bröd och Skånskan märker av en ökning av beställningar till babyshowers. De berättar att trenden började komma för några år sedan, men att den stora ökningen nu har varit under det senaste året.

–Väldigt många vill ha en mage, en gravidmage. Det ska vara väldigt puttenuttigt med blommor och små fötter. Och om de inte vet vilket kön bebisen har så blir tårtorna ibland både rosa och blå, säger Jeanette Johansson som är konditor på Östras bröd.

– Just nu fick vi en förfrågan från en som ska ha babyshower om några veckor. Det kommer ju från USA, och förr eller senare kommer det mesta hit, säger Niklas Swedblom, konditor på Skånskan.

Han berättar att de som ringer till bageriet ofta vill ha höga våningstårtor, men de är inte alltid så lätta att göra.

ANNONS

– Folk googlar och ser många höga fina tårtor, men vi får bestämma tillsammans vad vi kan göra. Vi gör många gravidmagar, och nu gör vi en rektangulär tårta med blått och många killgrejer på, säger Niklas Swedblom.

Jeanette Johansson på Östras berättar att de får tre till fyra beställningar i månaden på babyshower-tårtor.

–Tidigare har det inte varit någon beställning alls. Allt ska vara stort, allt blir större och ska firas. Mycket inspiration från USA, säger hon.

ANNONS