Oklar ledning. Vem ska basa över de 15 000 studenterna på Högskolan i Halmstad?
Oklar ledning. Vem ska basa över de 15 000 studenterna på Högskolan i Halmstad?

Bara tre sökande till rektorstjänsten

När Högskolan annonserade ut rektorstjänsten trodde man att många skulle lockas av läget och lärosätets goda ekonomi. Men nu när ansökningstiden gått ut har man bara fått in fyra ansökningar – varav en är en ploj.

ANNONS
|

Det skrala intresset för rektorsposten på Högskolan i Halmstad har nu gjort att förvaltningschefen Inger Johansson, på uppdrag av högskolestyrelsens ordförande Karin Starrin, förlängt ansökningstiden till mitten av april.

När tjänsten först annonserades ut andades annars ledningen för Högskolan optimism. Det förväntades många kvalificerade sökande och man hänvisade till att lärosätet har en behändig storlek, bra ekonomi och ett attraktivt geografiskt läge.

Normalt sett brukar tjänster på Högskolan i Halmstad vara populära, exempelvis var det 90 som sökte när skolan häromåret sökte ny informationschef.

Men när den ursprungliga ansökningstiden för tjänsten som Romulo Enmarks efterträdare gick ut i förra veckan hade endast fyra skickat in sina handlingar.

ANNONS

En av de fyra är dessutom bara en 21-årig student som inte ens visste om att hans namn fanns med bland ansökningarna.

– Det måste vara någon av mina klasskompisar som velat skoja med mig, säger han och skrattar när HP ringer upp och läser ur ansökan att han ”hela sitt liv” ska ha velat bli rektor på Högskolan.

Bland de övriga finns 38-årige Andreas Karlsson, som är rektor på en högstadieskola i Båstad.

Med tanke på att det i kravprofilen för tjänsten bland annat står att man ska ha erfarenhet av ledningsarbete inom ett akademiskt lärosäte lär han inte vara aktuell.

Av de två som återstår är 62-årige Lars Bååth redan verksam på Högskolan i Halmstad, där han sedan 1997 är professor i fotonik. För drygt ett år sedan utmanade han skolans sektionschef för ekonomi och teknik, Per-Ola Ulvenblad, när det var sektionschefsval. Han hävdade att den dåvarande sektionsledningen saknade visioner, mål och långsiktiga strategier – men förlorade valet stort.

Slutligen har 56-årige Mosad Zineldin, som är professor i företagsekonomi på Linnéuniversitetet i Växjö sökt tjänsten.

Förmodligen har han sökt tjänster på många håll eftersom han i sin ansökan blandar ihop olika läro- säten. På ett ställe skriver han vad han vill göra på Malmö högskola, på ett annat Högskolan Väst.

ANNONS

I en intervju i tidningen Smålandsposten berättade dessutom före detta prefekten vid hans lärosäte att man tvingats ta bort Zineldin från undervisningen för att han var ”för bossig mot studenterna”.

SvenOve Johansson, rektor 1983–1997 (14 år och 5 månader).

Kerstin Malmqvist, tillförordnad rektor 1998 (8 månader).

Lars Fredén, rektor 1998–1999 (1 år och 3 månader).

Hertha Hansson, tf rektor 1999–2000 (10 månader).

Bertil Svensson, tf rektor 2000 (3 månader).

Romulo Enmark, rektor 2000–2010 (10 år och 1 månad).

Carina Ihlström Eriksson, tf rektor 2011– ?

ANNONS