Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

”Bara kämpa på, det finns inga hinder”

Oavsett bransch eller bakgrund beskriver flera av de nominerade till företagarpriset ”Årets nybyggare” att framgången skapar man själv.

Under presentationen av de nominerade företagen vid ceremonin på Halmstad slott på onsdagen framgick det tydligt att alla redan är vinnare.

Exempelvis Elmaz Ikovic, som driver EQuality fönster AB, slog fast i sitt anförande:

– Bara det att vi är här... Någon har ju redan uppmärksammat vårt arbete.

I det här sammanhanget räknas man som nybyggare om man är en person med utländsk bakgrund, som valt att starta eget företag. För att komma ifråga för priset ska hon eller han ha nått framgång i sitt företagande. Tanken med priset är att skapa förebilder och att visa på goda exempel bland personer med utländsk bakgrund.

Priset delas ut i två kategorier. Priset för Årets nystart gick till företaget Mon Avenu, som drivs av Muzafera Bengtsson och bland annat vägleder och matchar arbetssökande till en anställning. Hon kunde tyvärr inte närvara vid ceremonin men lät hälsa:

– Vinsten känns som ett erkännande. När jag själv kom till Sverige fick jag hjälp och stöd med studier och arbete. Därför vet jag hur viktigt det är att få stöd och motivation, förmedlade en av hennes anställda, Jehona Callaku.

De två övriga nominerade i den kategorin var Marias Bageri på Andersberg, som drivs av Abdulaziz Al-Bahnasi, samt Nissastrand Spa som drivs av Hachmia El-Ladi.

Priset Årets nybyggare initierades 1999 av Internationella Företagarföreningen i Sverige (IFS) och sedan 2000 är kung Carl XVI Gustaf som prisets beskyddare. I Halland är det Almi Företagspartner och SEB i Halmstad som organiserar priset.

Priset till Årets pionjär tilldelades Varbergsföretaget Cordenta AB, som driver ett antal Elgigantenbutiker på olika platser i Sverige. Företaget drivs av Lemi Nikqi-Han har sitt mål tydligt utstakat.

– Vi omsätter 300 miljoner nu, det ska växa till 500 miljoner och vi siktar närmast på att växa till 200 anställda.

De två andra nominerade företagen i den kategorin var EQuality Fönster AB, som Elmaz Ikovic driver, och Lockcenter AB, som drivs av Nuray Cicek.

Det roliga med citatet i rubriken är att flera av de nominerade använde just de orden för att förklara att just de fanns med bland kandidaterna till priset.