De flesta som testar sig har inte covid-19.
– Det här visar hur svårt det är att avgöra enbart utifrån symtom ifall någon fått covid-19, säger Anders Åkvist, tillförordnad regional chefläkare. Bild: Jari Välitalo

Bara ett fåtal med symtom har testat positivt

Enligt de senaste siffrorna har 1 296 fall av covid-19 upptäckts i Halland – och för tillfället vårdas 18 av de sjuka på sjukhus. Beträffande de 2 328 som sedan i onsdags i förra veckan utnyttjat möjligheten till allmän provtagning bedömer man att bara 15 procent testat positivt.

ANNONS
|

Av de sjuka i covid-19 som vårdas på sjukhus i Halland ligger 15 på vanliga vårdavdelningar, medan 3 ligger på IVA (intensivvårdsavdelning).

I hela landet är det nu 62 324 som testats positivt och 5 209 som har avlidit i covid-19. Antalet dödsfall i Halland är nu uppe i 68, varav 67 hört till en medicinsk riskgrupp.

När det gäller möjligheten för allmänheten att testa sig, utöver de cirka 1 500 prover i veckan som tas inom vården i Halland, har 2 328 gjort det under de första åtta dagarna från och med onsdag i förra veckan.

– Vi har inte fått de exakta siffrorna över provsvaren ännu, men trots att det bara är personer med pågående symtom som får testa sig verkar det bara vara omkring 15 procent av proverna som är positiva, säger Anders Åkvist, tillförordnad regional chefläkare i Halland.

ANNONS

– Det visar hur svårt det är att avgöra enbart utifrån symtom ifall någon fått covid-19, konstaterar han.

Hur kommer det sig att ni inte gör antikroppstest så att folk som redan varit sjuka kan se om de haft covid-19? Är det en kostnadsfråga?

– Nej, det handlar bland annat om att antikroppstester är mer komplicerade eftersom man måste ta ett blodprov i armvecket. Vid testerna som vi gör i de här bussarna räcker det med att personen själv topsar sig i näsan och svalget samt lämnar ett salivprov, säger Anders Åkvist.

– Dessutom är antikroppstesterna vanskliga eftersom svaren på individnivå kan vara opålitliga. Vi väntar på de klargöranden kring detta som Folkhälsomyndigheten utlovat, innan vi eventuellt går ut med sådana på bredare front.

Huruvida det stora antalet allmänna tester under första veckan varit ett utslag av ”nyhetens behag”, eller om de kommer att ligga kvar på den nivån, vågar inte Anders Åkvist sia om.

– Det är svårt att säga, men ser man till hur antalet sommarhallänningar brukar öka räknar vi med att trycket på de här bussarna kommer att hålla i sig, säger han.

Apropå HP:s tidigare artikel om ”försvunna prover” påpekar han att inga varit försvunna.

ANNONS

– Däremot var det en del inkörningsproblem i början hos analysleverantören, vilket gjorde att 44 av proverna var felmärkta så att man inte kunde säga säkert vilken person de tillhörde. Det tog tyvärr längre tid än väntat att identifiera de berörda, men nu har de fått besked.

ANNONS