Sedan förra veckan har ytterligare fem covidsjuka fått lämna sjukhusen och bara en person är fortfarande inlagd. ”Det är förstås väldigt positivt, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.
Sedan förra veckan har ytterligare fem covidsjuka fått lämna sjukhusen och bara en person är fortfarande inlagd. ”Det är förstås väldigt positivt, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren. Bild: Håkan Johansson och Region Halland

Bara en covidsjuk kvar på sjukhuset

Inga nya dödsfall, ingen covidsjuk hallänning som behöver intensivvård och bara en som fortfarande vårdas på sjukhus. Coronaläget i Halland fortsätter med andra ord att se ljust ut.

ANNONS
|

– Det är förstås väldigt positivt, men det viktigt att återigen påminna om att det inte innebär att smittan är över, sammanfattar smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Som tidigare gäller direktiven om att hålla avstånd, stanna hemma när vi känner oss sjuka och testa oss om vi får symptom på covid-19. Provtagningsplatserna runt om i Halland fortsätter att hålla öppet och där kan man enkelt hämta, utföra och lämna självtest efter att ha bokat en tid via 1177.se.

Många tester med få smittade

Förra veckan genomfördes hela 2 544 tester, men liksom veckan dessförinnan var det bara cirka två procent (55 personer) som visade sig bära på smittan.

ANNONS

– Det är alltså fortsatt en stor mängd prover som tas, men med låg andel positiva. Även om det ser bra ut i Halland just nu är det viktigt att vi alla fortsätter med de åtgärder som kan förhindra att smittan tar fart igen. Det vi gör nu har vi glädje av senare i sommar och under hösten, säger Maria Löfgren.

Förra veckan genomfördes hela 2 544 tester, men liksom veckan dessförinnan var det bara cirka två procent (55 personer) som visade sig bära på smittan.
Förra veckan genomfördes hela 2 544 tester, men liksom veckan dessförinnan var det bara cirka två procent (55 personer) som visade sig bära på smittan. Bild: Region Halland

Totalt 78 hallänningar har avlidit

Totalt har nu Halland haft 1 708 konstaterade fall av covid -19, varav 409 är bosatta i Halmstad. Varberg är den kommun som haft flest fall (420), vilket å andra sidan kan bero på flitig provtagning. Hylte kommun har i särklass lägst antal fall, bara 39 stycken.

I slutet av april, när läget var som sämst, vårdades 35 hallänningar på sjukhus för covid -19. I förra veckan var sex personer inlagda, men på onsdagen hade fem av dem kunnat skrivas ut.

Sedan coronaepidemins utbrott i Halland har 78 hallänningar med konstaterad smitta avlidit. 77 av dem har tillhört en medicinsk riskgrupp och medelåldern på de avlidna är 84 år.

Läs mer: Coronamysteriet: Totala antalet döda har inte ökat i Halland

ANNONS