Badplats öppnar igen efter avrådan från bad

Sedan i förra veckan har Halmstads kommun avrått från att bada vid Hagön. Detta efter att höga halter av tarmbakterier hittats i ett badvattenprov. Ett nytt provresultat visar nu normala värden och varningsskyltarna kommer därför att tas ner igen.

ANNONS
LocationHagön||

– Vattnet är tjänligt igen, så det är helt okej att bada vid Hagön. Vi ska ta bort skyltarna under dagen, säger Sofia Yngstrand, miljöingenjör på teknik- och fritidsförvaltningen.

Det var ett badvattenprov som togs förra måndagen som visade höga halter av tarmbakterier i badvattnet vid Hagön i Halmstad. Halterna var så höga att kommunen bedömde det som hälsofarligt att bada där. Skyltar sattes upp som rekommenderade badgästerna att välja en annan strand.

LÄS MER:Höga halter av tarmbakterier i badvattnet

I enlighet med Havs- och vattenmyndighetens regler togs ett nytt badvattenprov förra onsdagen som skickades på analys. På måndagsförmiddagen kom resultatet som visade att bakteriehalterna åter hade sjunkit till normala.

ANNONS

Var bakterierna kommer ifrån går inte att säga säkert, men med stor sannolikhet har det att göra med det kraftiga regnandet veckan innan.

– Sånt här händer lite då och då, det är inget exceptionellt med förhöjda halter i vattnet. Det kan till exempel bero på kraftigt regnande vilket ger ett ökat flöde ut i havet från alla vattendrag, säger Sofia Yngstrand.

Ytterligare badvattenprover ska nu tas vid Hagön för att följa upp så att vattenkvaliteten håller sig på en tjänlig nivå för badgästerna.

Varningsskyltarna som sattes upp i förra veckan kommer att plockas ner igen under måndagen.

– Nu hoppas vi bara på lite bättre väder så kan folk fortsätta bada, säger Sofia Yngstrand.

LÄS MER:Här är dagens badtemperaturer

ANNONS