Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Börje Sundvall får prestigefyllt lärarpris

Gymnasieläraren Börje Sundvall som jobbar på LBS i Halmstad har kommit så nära det bara går ett Nobelpris i lärande. Han tilldelas Kungliga vetenskapsakademins Lärarpris i fysik.

– Det är fantastiskt! Jag blev chockad men samtidigt väldigt glad att få uppskattning för allt slit jag lagt ner i form av ett sånt här pris. Uppskattning får jag av eleverna också, det är såklart det som fått mig att fortsätta. Men en officiell utmärkelse är alltid kul, säger en stolt Börje Sundvall när HP ringer upp.

Kungliga vetenskapsakademin delar ut Nobelprisen i fysik och kemi varje år. Men de delar också ut andra prestigefyllda utmärkelser. Bland annat Lärarpriset som varje år tilldelas fyra olika lärare som är bra på att väcka engagemang och intresse bland sina elever för matematik eller något av de naturvetenskapliga ämnena.

Hård och envis, men skojig

Börje Sundvall är lärare i matematik, fysik och kemi på gymnasieskolan LBS i Halmstad men har gjort sig känd för fler elever än så då han har publicerat sina föreläsningar på Youtube. Att hans förklarande videos har setts tusentals gånger tror Börje kan vara anledningen till att just han prisas.

I motiveringen står det att Börje Sundvall ”med god och aktuell ämneskompetens inspirerar och utvecklar lärandet tillsammans med både eleverna och kollegorna såväl experimentellt som teoretiskt. Som komplement och stöd för lärandet har han skapat en omfattande och väl använd bank av digitala presentationer”. Han beskrivs som en lärare som blandar kunskap med humor, engagemang och glädje.

– Jag måste själv ha kul när jag undervisar. Jag skojar väldigt mycket men eleverna vet att jag är ganska hård, jag kräver mycket av dem och har nog en ganska skicklig balansgång mellan allvar och skoj. Matte är inte favoritämnet hos många, det ska jag vara ärlig med, så man måste ligga på topp när man ska förklara och jag är väldigt envis och vill att alla elever ska förstå, säger han.

LÄS MER: Börje Sundvall – mattelärare med miljontals visningar på Youtube

Elever och kollegor nominerar

Vinnarna av Lärarpriset utses av en kommitté i Kungliga vetenskapsakademin. Elever och skolpersonal får varje år nominera lärare som de tycker är något utöver det vanliga.

– Kungliga vetenskapsakademin är väldigt angelägen om att det ska finnas bra skola och vi jobbar mycket mot skolan och försöker stödja vetenskapsstödjande aktiviteter. Med priset belönar vi lärare som lyfter fram kunskap och som får elever att både få ökad kunskap och ökat intresse för matematik och naturvetenskap, säger Kerstin Sahlin som är ordförande för kommittén som utser vinnarna.

LÄS MER: Årets lärare vill se alla elever

Kungliga vetenskapsakademins Lärarpris

Priset tilldelas varje år fyra lärare i några av ämnena matematik, naturkunskap, biologi, fysik, kemi och NO. Pristagarna får 50 000 kronor och ytterligare 50 000 kronor går till respektive skola.

Priset delas ut till minne av Ingvar Lindqvist (1921-1991) som var professor i kemi och ledamot i vetenskapsakademin samt mycket engagerad i skolfrågor. Priset finansieras av Kjell och Märta Beijers Stiftelse.

Utöver Börje Sundvall från Halmstad prisas två lärare från Huddinge och en lärare från Hallsberg.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här