Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Båt i Nissan läcker in vatten

En segelbåt i Nissan började på torsdagsmorgonen ta in vatten. När räddningstjänsten kom till platsen var hela fören av båten under vatten.
– Jag hoppas att den går att rädda, säger ägaren till båten som fick en chockartad start på dagen.

– Vi har fått in samtal från båtägaren att båten tar in vatten och att fören låg under vatten. Han ringde inte in det via 112 utan via receptionen för han var rätt samlad. Han hade beställt en kranbil själv redan men tyckte att nu gick det för fort så han undrade om vi kunde länsa. Är vårt uppdrag att rädda liv och egendom så är det egendom, därför gör vi det till ett räddningsärende, berättar John Kvarnhäll, insatsledare på räddningstjänsten.

Tar in mycket vatten

Två elektriska pumpar stod på för att forsla undan vattnet i båten.

– Ambitionen är att få på sling till kranen så att vi kan få upp däcket ovanför vatten för att sen länsa den helt. Som det är nu tar den nästan in mer vatten än vad vi pumpar ut, säger Kvarnhäll.

När det är klart ska båten lyftas upp på land och undersökas.

Vad har orsakat detta?

– Man spekulerar i olika saker men jag har känslan av att något har spruckit utav kylan och nu när det töar så töjer det sig och gör att det släpper in vatten.

Hur illa är läget för båten?

– Den har ju tagit in mycket vatten så läget är väl rätt illa. Men ambitionen är att rädda skeppet och få upp det på land. Nu kör vi pumparna och det ser ut som att den inte sjunker mer i alla fall.

Hur ofta inträffar sådana här saker?

– Det är väldigt ovanligt. Vi har haft några som har sjunkit längre ned i Nissan men då är de ju i så dåligt skick redan och det är därför de sjunker. Men det här skeppet är ju ändå i rätt gott skick så det är det som är konstigt.

Det var inte bara för båten och båtägarens bästa som räddningsarbetet hade betydelse.

– Det finns ett värde att rädda. Sedan finns det säkert både drivmedel och motorolja och grejer och det vill vi ju inte ha ut i Nissan så det blir både egendom och miljö i ärendet, avslutar John Kvarnhäll som spådde att arbetet skulle pågå i ett par timmar.

Chockartad morgon

Ägaren till båten, Jonas Kennerö, fick det chockartade samtalet om båten vid halv nio-tiden på torsdagsmorgonen.

– Det var ett överraskande samtal. Vi är flera som har kontakt med varandra i båtklubben så en av våra förmän kontaktade mig och sa att han fått uppgift om att min båt håller på att sjunka. Så då åkte jag hit. Sedan kontaktade jag försäkringsbolag, räddningstjänst och båtklubb.

Båten, en motorseglare från 80-talet som mäter 38 fot (knappa 12 meter) och väger in på cirka tio ton, hade inte visat några tendenser på att vara i dåligt skick.

– Nej. Det är en väldigt välbyggd båt. Den är Lloyds-registrerad, den är tjockplast och en väldigt rejäl båt. Så det kom som en överraskning. Vi tittar till båten väldigt ofta men sådant här kan hända, om man har otur vid väderomslag och så.

Det är alltså vädret som ni tror är boven i dramat?

– Det var en båtkille här som sa att det kan ju vara något som har fryst i båten. Och sedan när det tinar upp så kan det spricka, och det ser man inte innan det händer. Det kan komma väldigt plötsligt och har hänt här tidigare år.

Du känns väldigt samlad trots det inträffade?

– Det är klart man är upprörd och ledsen. Men jag har haft båt länge och olyckor händer.

Tror du att båten går att rädda?

– Jag hoppas den går att rädda. Det är en väldigt fin båt som jag har haft sedan 2018.

Strax efter klockan halv två var båten upplyft på land.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här