Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett ständigt pågående rekryteringsarbete har gjort att personalläget förbättrats i kommunens deltidskårer. Men två har fortfarande brist på folk. Bild: Roger Larsson/Arkiv
Ett ständigt pågående rekryteringsarbete har gjort att personalläget förbättrats i kommunens deltidskårer. Men två har fortfarande brist på folk. Bild: Roger Larsson/Arkiv

Bättre läge men två kårer saknar fortfarande personal

Läget har ljusnat något för deltidskårerna. Två saknar dock fortfarande personal och rekrytering pågår.
– I Getinge och Oskarström är det svårt att hitta medarbetare som både arbetar och bor på orten, säger Magnus Wijk, avdelningschef på räddningstjänsten.

För ett och ett halvt år sedan hade räddningstjänsten i Halmstad en svår ekvation att lösa. Samtidigt som antalet utryckningar ökade saknades folk i samtliga fem deltidskårer.

LÄS MER: Alla deltidskårer har brist på folk

Även facket uttryckte sin oro över bristen på folk. Men sedan dess har läget ljusnat något.

LÄS MER: Facket oroas över brist på folk i deltidskårerna

I dagsläget är det endast på två av de fem stationerna som personal saknas uppger Magnus Wijk.

– I Harplinge, Simlångsdalen och Halmstad tätort är bemanningen riktigt bra för närvarande. Men i Getinge och Oskarström är det fortsatt bekymmersamt.

Ansökningstiden går ut i helgen

Två gånger per år brukar räddningstjänsten annonsera efter folk, och för den andra omgången går ansökningstiden ut nu i helgen.

– Det som är positivt vid detta annonstillfälle är att det bara finns behov på två stationer. Vi har just nu 8 sökande till Getinge, vilket är en ökning jämfört med tidigare, och 13 till Oskarström, säger Magnus Wijk.

Han berättar att läget i Getinge har varit ansträngt under våren och att det är tack vare medarbetarnas goda vilja som stationen klarat av att hålla igång fyra skiftgrupper.

– De som är där i dag löser situationen på ett exemplariskt sätt men i det långa loppet behöver vi påfyllnad. Vi har behov av två– fyra nya deltidsbrandmän.

Tre grupper kan bli fyra

Oskarström har kört med tre skiftgrupper i flera år men är nu på god väg att kunna gå upp till fyra igen berättar Magnus Wijk.

– Det kommer att ge personalen på stationen mer utrymme till vila mellan beredskapsveckorna. Men vi saknar fortfarande två, tre deltidsbrandmän för att klara av den övergången.

Att det är lättare att få folk till deltidskåren i Halmstad tätort beror på att det finns ett större utbud av folk som både bor och arbetar i närheten av stationen. Deltidskårerna i Getinge och Oskarström är lika stora som den i Halmstad, men på dessa orter är det svårare att hitta medarbetare som både bor och arbetar nära.

Färre i beredskap

När det gäller Harplinge och Simlångsdalen så är det färre brandmän i beredskap på dessa stationer. Det gör att det blir enklare att klara av bemanningen, förklarar Magnus Wijk.

Hur många nya medarbetare den senaste annonseringen i slutändan kan ge är oklart. De sökande måste bland annat klara fysiska tester och uppfylla krav om att bo och jobba tillräckligt nära stationen för att vara aktuella för tjänsterna.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!