Mamma och dotter döms för svampplockning på skjutfält
”Det sitter förbudsskyltar var 50:e meter runt hela övnings- och skjutfältet, så de går inte att missa. Man kan heller inte missförstå budskapet”, säger kapten Johan Wallefors. Bild: Roger Larsson

Bär- och svampplockare döms till svidande böter

Det blev ett dyrt försök att plocka blåbär och svamp för den mamma och dotter som ertappades på den militära delen av Nyårsåsen. Tingsrätten dömer dem till 40 dagsböter vardera, vilket innebär att de tillsammans måste betala 18 800 kronor.
– Vi får hoppas att det avskräcker andra, säger kapten Johan Wallefors.

ANNONS
|

HP har tidigare rapporterat om händelsen som inträffade på Nyårsåsens övnings- och skjutfält i juli förra året.

En då 48-årig kvinna körde då bil in på det militära skyddsområdet – och hade i bilen med sig sin 26-årige son, sin 21-åriga dotter och ett barnbarn.

Såg förbudsskyltarna

Vid rättegången berättade kvinnan att hon såg skyltarna om förbud mot tillträde, men eftersom grinden stod öppen körde hon ändå in.

I domstolen förklarade hon sitt handlande med att hon inte trodde det var någon fara, eftersom lampan som fanns där inte blinkade – men hon medgav att det var ”dumdristigt gjort”.

Kapten varnar allmänheten för skjutolyckor
Som chef för övnings- och skjutfältsavdelningen på Lv 6 säger Johan Wallefors att han gör sitt yttersta för att det inte ska bli några skjutolyckor – men påpekar att det då är en grundförutsättning att allmänheten respekterar förbudsskyltarna. Bild: Jessica Krantz/Lv 6

Hennes dotter berättade i rättssalen att hon suttit i baksätet och därför inte sett skyltarna.

ANNONS

Snabbt upptäckta

När de började leta efter svamp och blåbär blev de emellertid snabbt upptäckta, 100–200 meter innanför grindarna, av några militärer som patrullerade området.

En av dem som tog inkräktarna på bar gärning vittnade i tingsrätten om att det pågick skjutning den dagen, någon kilometer bort, men förklarade att signalanordningen inte blinkar om skjutningen sker från en fast skjutplats.

Skjutning med skarp ammunition farlig för svamp- och bärplockare långt bort.
Vid skjutning med skarp ammunition är riskområdet i regel flera kilometer stort. Bild: Jari Välitalo

Alla erkände direkt på platsen och i vintras betalade sonen ett strafföreläggande från åklagare på 40 dagsböter.

Nekade till att betala

Mamman och dottern hävdade dock att de inte begått något brott och att de därför inte skulle betala något.

I stället blev de då åtalade för ringa fall av obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Tingsrätten har nu kommit med sin dom, där de anses skyldiga. Straffet blir även för dem 40 dagsböter vardera, plus att de ska betala 800 kronor var till Brottsofferfonden.

För dottern blir det totalt 10 000 kronor att betala, och för mamman 8 800 kronor.

Svåra olyckor kan inträffa med pansarfordon.
Enligt Johan Wallefors handlar farorna skjut- och övningsfält inte bara om skjutning. Det kan också komma stora pansarfordon som denna Patria, som kan ha svårt att upptäcka en privatperson som är där obehörigt. Bild: Johnny Samuelsson

Tingsrätten pekar på att det finns tydlig skyltning på platsen, att sällskapet setts gå förbi en stängd bom längre in på området samt att dotterns tal om att hon inte sett skyltarna ”förefaller mycket osannolikt”.

Signalvärde

– Vi får hoppas på att signalvärdet kan avhålla andra från att begå samma brott, kommenterar kapten Johan Wallefors, chef för övnings- och skjutfältsavdelningen på Luftvärnsregementet Lv 6, som tidigare beklagat sig i HP över att bland annat hundrastare, ryttare, cyklister och motorcyklister tar sig in på området.

ANNONS

LÄS MER:De varnar för intrång på skjutfält: ”Kommer sluta i tragedi”

Han poängterar att förbudsskyltar finns uppsatta var 50:e meter genom hela skogen.

– Just vid grinden där de körde in sitter det extra stora skyltar, säger Wallefors.

Hur ser du på konflikten mellan friluftsliv och militär verksamhet i Halmstads kommun?

– Jag ser inte att det finns någon konflikt. Våra områden är någon promille av alla skogs- och strövområden i kommunen och de har en tydlig funktion.

Wallefors tror att många under en tid efter att värnplikten försvann tappade respekten för militärens skyddsområden.

– Ett tag övades det inte så mycket, men i takt med att hotet från omvärlden har ökat har också vår verksamhet ökat markant – och då är det viktigt att folk inte bryter mot de här tillträdesförbuden om vi ska kunna undvika olyckor.

Många olika faror

Han lyfter fram att skarp ammunition inte är det enda farliga som obehöriga kan råka ut för.

– Det kan också röra sig om skjutning med laser, som inte hörs, eller om snabba fordon eller tunga pansarfordon.

ANNONS