Ann-Charlott Mankell förklarar att syftet med att skriva avtal med privata företag är att kunna använda undersköterskornas kompetens på ett bättre sätt.
Ann-Charlott Mankell förklarar att syftet med att skriva avtal med privata företag är att kunna använda undersköterskornas kompetens på ett bättre sätt.

Avtal med privata företag ska avlasta hemtjänsten

Hemvårdsförvaltningen har skrivit avtal med tre privata företag. Alla erbjuder hushållsnära tjänster till ett lägre pris än den kommunala hemtjänsten.
– Syftet är att renodla undersköterskornas arbetsuppgifter, säger Ann-Charlott Mankell (M), hemvårdsnämndens ordförande.

ANNONS
LocationHalmstad||

Avtalet mellan förvaltningen och de tre företagen börjar gälla den andra november och riktar sig till dem som är över 68 år. Företagen erbjuder till exempel städning, tvätt, fönsterputs och enklare ärende till en timkostnad som efter rutavdraget blir lägre än den kommunala hemtjänsttaxan.

– Städning via kommunens hemtjänst kostar 213 kronor i timmen, och för de här tre företagen landar den på 185 kronor, säger Ann-Charlott Mankell.

Tjänsterna ersätter inte beviljade hemtjänstinsatser utan ska ses antingen som ett komplement eller som ett alternativ. Att byta till ett av de privata företagen är också helt frivillig påpekar Ann-Charlott Mankell.

– Den som har den här servicen via hemtjänsten i dag och är nöjd kanske inte byter. Men för nytillkomna kan det säkert blir ett alternativ. En fördel är att valfriheten blir större, man kan styra lite mer själv vad man vill ha hjälp med och är inte bunden till det som står i ett biståndsbeslut, säger hon.

ANNONS

Tanken med att involvera privata företag är att hemtjänstens personal ska kunna lägga mer av sin arbetstid på kundernas vård- och omsorgsbehov i takt med att befolkningen blir allt äldre och kräver allt mer avancerad vård i hemmet.

– Det är ett steg mot att renodla undersköterskornas arbetsuppgifter, att ta tillvara deras kompetens och göra yrket mer attraktivt. Och ett sätt för oss att bli en mer attraktiv arbetsgivare, säger Ann-Charlott Mankell.

LÄS MER:Avgifter för mat och hemtjänst höjs nästa år

ANNONS