Avtal klart: då kan nya campus stå klart

"Det här är första steget i förändringen av Larsfridsområdet."

ANNONS
|

Om fyra år kan Högskolans nya campus med 400 bostäder stå färdigt. Nu har politikerna i samhällsbyggnadsutskottet godkänt ett förslag till ramavtal med de tre fastighetsägarna.

– Det här är första steget i förändringen av Larsfridsområdet. Det förändrar också hur man uppfattar staden när man kommer österifrån, säger Henrik Oretorp (C), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

– Istället för att det bara är industri på den sidan av Laholmsvägen så kommer det att vara massa bostäder. Det skapar en helt annan känsla.

Högskolan i Halmstad har tidigare, tillsammans med fastighetsägarna, tagit fram ett gemensamt underlag för hur de vill utveckla högskoleområdet. Det går ut på att återanvända gamla industrilokaler till utbildningslokaler, skapa en ny campuspark och förtäta med ungefär 400 bostäder.

ANNONS

Förslaget innebär att Kårhuset rivs och att gatorna får en annan sträckning.

De tre fastighetsägarna Castellum, Fragerus och Intea har nu skrivit på ett ramavtal för utvecklingen av högskoleområdet.

– Det är ett exploateringsavtal, detaljplanen har satt igång tidigare. I det här avtalet regleras kostnader, tider och förutsättningar, säger Henrik Oretorp.

Ramavtalet innebär att det nya campusområdet vid Högskolan är ett steg närmare verklighet. Syftet med avtalet är att tydliggöra fastighetsägarnas roll och hur arbetet är tänkt att organiseras framöver.

– Nu tar man ett nytt steg, men exakt vad det kommer att bli får vi se. Jag förstår att de inte väntar på om vi ska ha en gymnasieskola eller inte. Frågan är inte helt död heller, eftersom projektet befinner sig i ett tidigt stadium, säger Bertil Andersson (S), andre vice ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

400 bostäder, både vanliga lägenheter och studentlängor, ska byggas. Bostäderna förväntas ge liv åt området även på kvällar och helger. I dag vistas studenter främst vid Högskolan på dagtid.

– Det är ett riktigt campus man ska försöka skapa och det innebär att man ska kunna bo precis intill skolan där man pluggar, säger Henrik Oretorp.

Bostadsområdet har ett fantastiskt läge med närhet till både Östra stranden och centrum, menar Oretorp. Detaljplanen förväntas vara klar senast i juni 2019.

ANNONS

När kan studenterna flytta in i de nya bostäderna?

– Om vi är färdiga med detaljplanen i juni 2019 så ska företagen börja bygga inom ett halvår efter det och sedan tar det ungefär ett år. Då är vi framme vid 2021, konstaterar Oretorp.

ANNONS