Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppsamling. Båtägarna med plats i Nissan får från och med i år använda HSS spolplatta. Bild: Jörgen Alström/arkiv

Avtal ger tvättplats för Nissans småbåtar

Hyran stiger när en miljövänlig lösning ordnas för dem som hyr kommunala båtplatser. Utöver en miljöavgift ökar priset med två procent.

Nu får också båtägare med kommunal kajplats chansen att tvätta sina båtbottnar miljövänligt.

Teknik- och fritidsnämnden har slutit ett avtal med Halmstads Segelsällskap, HSS, om att få använda deras spolplatta.

Plattan är nödvändig för att inte rester av mer eller mindre miljöfarliga båtbottenfärger ska spridas okontrollerat när båtägarna tvättar båtarnas bottnar när de tas upp på hösten. Tvätten sker i första hand för att få bort havstulpaner och annan påväxt på skrovet.

Avtalet med HSS gäller från och med båtsäsongen i år och innebär att de som hyr kajplatser i Nissan kan använda HSS ramp och spolplatta i småbåtshamnen.

Som en följd av det nya avtalet justeras båtplatshyran upp med två procent och tillförs dessutom en miljöavgift på 500 kronor.

Den här lösningen är en direkt följd av att Havs- och vattenmyndigheten tagit fram riktlinjer för hur tvätt av båtar bör gå till. Riktlinjerna träder i kraft i år. Vid en inventering kom kommunens miljö- och hälsoskyddskontor fram till att det fanns fyra hamnar kring Halmstad som bör ha spolplatta. De andra tre hamnarna har redan det.

HP 20 november 2014.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här