Från och med den 1 november 2020 höjs avgifterna på Kulturskolan. Alliansen körde över oppositionen med hjälp av Sverigedemokraterna. Lars El Hayek (S) var kritisk - men Lovisa Aldrin (L) försvarade förslaget.
Från och med den 1 november 2020 höjs avgifterna på Kulturskolan. Alliansen körde över oppositionen med hjälp av Sverigedemokraterna. Lars El Hayek (S) var kritisk - men Lovisa Aldrin (L) försvarade förslaget. Bild: Jari Vältitalo/HP Arkiv

Avgifter på Kulturskolan höjs efter debatt i fullmäktige

Den 1 november 2020 blir det dyrare att gå på Halmstads kulturskola. Den kontroversiella avgiftshöjningen röstades igenom av kommunfullmäktige, efter en lång och ideologisk debatt.

ANNONS
|

Fullmäktiges beslut innebär att avgifterna för ämneskurser, kör/ensemble samt småbarnsrytmik höjs med 150 kronor per termin till 750, 450 respektive 650 kronor. Beslutet innebär också att avgifterna kommer att justeras årligen.

Bakgrunden är, som HP berättat tidigare, att Kulturskolan har ett besparingskrav på sig på 1,2 miljoner kronor.

Lång debatt om avgifterna

Avgiftshöjningen har varit omdebatterad ända sedan sparbetingen blev kända sommaren 2019. I våras splittrade förslaget barn- och ungdomsnämnden, och under torsdagens fullmäktige blev det än en gång debatt.

– I dag är Kulturskolan en av få platser där människor från alla samhällsklasser möts. Vi alla, inklusive Alliansen, pratar om att bryta segregationen. Att då driva en politik som gör kulturen till en plånboksfråga och som tar bort en av få inkluderande platser i Halmstad är hyckleri, sa Daniel Nilsson Brodén (V).

ANNONS

Lovisa Aldrin (L) försvarade förslaget med att avgiften varit densamma sedan 2008. Hon argumenterade även med att skattesänkningen i Alliansens budgetförslag skulle ta ut den ökade kostnaden för de som vill delta på Kulturskolan.

– Det handlar om 150 kronor per termin eller per kurs, men kostnaden är självklart beroende på hur många kurser man går. Då är det bra att påminna om Alliansens förslag om sänkta skatter, där skulle man kunna täcka avgiftshöjningen och mer därtill. Det finns också en möjlighet att dela upp betalningen, sa Lovisa Aldrin och tillade att avgiftsbefrielsen för familjer som lever på ekonomiskt bistånd kommer att kvarstå.

Aldrins uttalanden fick Lars El Hayek (S) att tända till.

– Nackhåren reser sig. Lovisa rekommenderar en del föräldrar att använda skattesänkningen på tio öre för att klara av avgiften. Hon tipsar också om en räntefri avbetalning. Är det här fullmäktige eller Swedbanks bolagsstämma?, sa El Hayek och fortsatte:

– Nivåerna på avgifter kan vara avgörande för familjer med knappa ekonomiska förhållanden. Det finns alltid en gråzon. Man behöver inte ha ekonomiskt bistånd för att ha det ekonomiskt utmanande. Det är fel att använda Kulturskolan som budgetregulator när besparingar ska göras.

Lovisa Aldrin igen:

– Att avgifter ligger stilla är inte rimligt ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Eftersom vi har en kostnadsutveckling där allt i samhället blir dyrare är det rimligt att även avgifter blir dyrare, sa hon.

ANNONS

Socialdemokraten Sandra Löberg Erlandsson (S) framförde att avgiftshöjningen kommer bli som tydligast först i kombination med andra kostnader.

– En höjning med 150 kronor låter kanske inte så mycket. Men tänk att du har flera barn som vill delta, eller barn som vill delta i kurser där man också behöver hyra instrument. Då blir kostnaderna plötsligt en hel del pengar. Vi har en skyldighet att se den här frågan ur barnens perspektiv, och då menar jag alla barn, sa Sandra Löberg Erlandsson (S).

Alliansen fick stöd av SD

Efter en timmes debatt var det dags att avgöra frågan. Och det krävdes votering. Alliansen fick med sig Sverigedemokraterna och röstade igenom höjningen med 41 röster mot 30. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

LÄS MER: Nämnd oenig om förslag att höja avgifter på Kulturskolan

LÄS MER: Höjda avgifter på Kulturskolan föreslås

LÄS MER: Kulturskolan tvingas höja avgifter och dra ner på personal

LÄS MER: Risk att Kulturskolans avgifter höjs med 50 procent

ANNONS