Avfärdar anklagelser om tjänstemannastyre

Företrädare för folkomröstningskravet har hävdat att kommunen bedriver tjänstemannastyre – men stadsbyggnadsdirektör Lisa Rönnberg avfärdar anklagelserna.
– Våra förslag är objektiva och sakliga. Dessutom är det fritt fram för politikerna att ändra dem, säger hon.

ANNONS
|

I olika sammanhang har företrädare för Folkinitiativet ”Inget hotell i Picassoparken” – direkt eller indirekt – påstått att tjänstemännen styr när det gäller hotellplanerna och folkomröstningen.

Anklagelserna har inte bara kommit från Torbjörn Larsson, som nu uppges vara sidsteppad som talesperson. De har också kommit från Pia Arborelius, som på fredagen slagit fast att hon numera är ensam talesperson för hotellmotståndarna.

LÄS MER:Spricka i ledningen för hotellmotståndet

LÄS MER:Folkinitiativet planerar protestaktion med ballonger

Tilltron till demokratin

– Det kan försvaga tilltron till demokratin och är jobbigt för de enskilda tjänstepersonerna när det sprids sådana villfarelser, kommenterar Lisa Rönnberg, som sedan början av 2019 är samhällsbyggnadsdirektör i Halmstad.

– Jag har jobbat i flera andra kommuner innan jag började här, så jag kan jämföra och säga att tjänstepersonerna är väldigt professionella och trygga i sina roller i Halmstad. Vår utgångspunkt är alltid att vara objektiva och sakliga.

ANNONS
Kommunal chef varnar för sociala medier inför folkomröstning
”Mitt råd till personalen är att inte gå in och läsa vad som står i olika trådar på sociala medier”, säger Lisa Rönnberg. Bild: Cecilia Welin

Ger politikerna underlag

Hon pratar allmänt om modellen där tjänstepersoner bereder ärenden åt politikerna genom att utreda vad som gäller och sedan presentera ett underlag.

Därefter fattar politikerna beslut om vad tjänstepersonerna ska verkställa.

Finns det inte risk för att ni påverkar för mycket genom hur ni avgränsar förslagen som politikerna ska ta ställning till?

– Politikerna har full möjlighet att ändra i förslagen som vi presenterar – eller komma med helt egna förslag. Det är alltid politikerna som bestämmer, säger Lisa Rönnberg.

Vi vill inte ge dem intrycket att hotellet ska byggas i Picassoparken, eftersom det inte stämmer.

Men hur kommer det sig att ni strök ordet Picassoparken i båda förslagen till text på valsedlar till folkomröstningen? Kunde ni inte ha haft ett där det ordet fanns med?

– Nej, det skulle vara att lura väljarna. Vi vill inte ge dem intrycket att hotellet ska byggas i Picassoparken, eftersom det inte stämmer.

Stämmer det inte att en liten hörna av parken ska tas i anspråk för entrédelen?

– Jo, men i det fallet håller jag med Pia Arborelius om att det är hårklyverier – fast jag drar andra slutsatser. Huvudfokus i debatten har legat på den höga hotellbyggnaden – och den ska inte alls byggas i Picassoparken.

Så långt ska bygget sträcka sig i Picassoparken
De gröna pinnarna som satts ut i buskaget visar hur långt bygget ska sträcka sig. I bakgrunden syns Picassostatyn. Bild: Anders Holmer

Du nämner att det varit jobbigt för en del av personalen. På vilket sätt har det varit jobbigt?

ANNONS

– Även om man som kommunal tjänsteperson skaffar sig visst pansar kan man känna sig utsatt som enskild handläggare när man hängs ut på bilder i olika sammanhang. Det har även gjorts en raljerande film av ett inslag som SVT gjorde.

– Mitt råd till personalen är att inte gå in och läsa vad som står i olika trådar på sociala medier.

LÄS MER:Folkinitiativet kräver ordet ”Picassoparken” på valsedlarna

ANNONS