Åtalad gjorde stora förtjänster på dopningspreparat

Rättegången mot en 36-årig muskelbyggare, som misstänks för grovt dopningsbrott, är planerad att pågå i fyra dagar. Men det är tveksamt om tiden räcker, hans medåtalade flickvän mår dåligt av pressen.

ANNONS
|

Mannen och kvinnan postade så mycket paket att det till sist blev misstänkt. Posten slog larm och när polisen fick ögonen på paret i slutet av 2016 beslutade man sig snabbt för omfattande spaning.

Jobbet gav snabbt resultat. Genom att tömma paket de postade och smyga på dem när de träffade folk stod det snart klart att det rörde sig om omfattande affärer med dopningsmedel.

Vid en husrannsakan i deras bostäder hittades avgörande bevis och drygt 120 000 kronor som misstänks komma från försäljningen.

Rättegången mot paret inleddes på måndagen. På tisdagen ska de förhöras i rätten, kvinnan har medgett de omständigheter som varit uppenbara medan mannen nekat och försökt hålla något inflytande ansvar för affärerna ifrån sig.

ANNONS

Muskelbyggaren har suttit häktad sedan i mars. Hans flickvän släpptes efter bara ett par dagar.

– Kvinnan har berättat om att hon postat paket och att dopningsmedlen som hittades hemma hos henne är den medåtalades. Vi har hittat försäljningssidan på internet som de använt, säger kammaråklagare Gisela Sjövall som åtalat båda för grovt dopningsbrott.

Det krävs väldigt stora mängder för att nå upp till den rubriceringen, men hon anser att man ska värdera faktorer som hur omfattande handeln varit och hur mycket pengar som affärerna drog in.

Målet är speciellt, när polisens utredare vaskade vidare trodde de först att de hittat en fabrik för tillverkning av dopningsmedel. Mängder av piller som hittades hade en okänd och hade ett namn som antydde anknytning till landsbygden.

Fabriken låg i Lidhultstrakten, men var rena knarkfabriken och efter en tids spaning greps ytterligare två personer från Halmstad. Åtalet mot dem väntas komma i augusti, eller möjligen i början av september. Ingen av de två åtalade i dopningsmålet misstänks för delaktighet i narkotikabrottet.

– Handeln sker rätt öppet, man kan köpa allt på nätet i dagens läge. Jag förstår inte hur folk kan beställa och sedan stoppa i sig det, kommenterar Gisela Sjövall.

Hon får stöd i sina funderingar genom analysresultaten från NFC, Nationellt forensiskt centrum. Flera kunder har fått antingen svagare doser av till exempel testosteronpreparat eller i andra fall, helt verkningslösa substanser. Analyserna visar också mängder av varor som håller måttet.

ANNONS

Under tisdagen beräknas de två åtalade kunna förhöras. I morgon kommer tre köpare att förhöras och på torsdag avslutas rättegången med slutpläderingar. Tidsrymden ser ut att vara väl tilltagen, men med tanke på att den åtalade kvinnans hälsa sviktar är det till och med osäkert om huvudförhandlingen kan hållas i sin helhet.

ANNONS