Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Asylsökande unga sextrakasseras på Spenshult

Ensamkommande unga på Spenshult trakasseras med sexuella anspelningar från vuxna män. Larmet kommer från några som föreslår att anläggningens 100 tomma platser öronmärks för unga – så att många i Halmstad slipper flytta.

I en skrivelse till Migrationsverkets ansvarige för boendesamordningen i region väst presenteras den skrämmande nyheten. Där står att ungdomar som bor på Spenshults asylboende vittnar om hur de trakasseras av vuxna män med sexuella anspelningar.

Läs även:
Ensamkommande blir av med rättigheter direkt
Migrationsverket vill inte röra tomma platser ännu

Bakom skrivelsen står ett halvdussin kvinnor, som i sina roller som lärare, kurator, god man eller familjehemsföreståndare har en nära och förtrolig kontakt med ungdomarna.

– De är väldigt rädda, men för oss vågar de öppna sig, säger Alexandra Culibrk, lärare i Halmstads kommun, och berättar att en del bävar för att åka ”hem” efter skolan.

– De här killarna stannar hellre kvar på stan så länge som möjligt eftersom de tycker det är obehagligt på Spenshult när vuxna män uppmanar dem att följa med in på rummet, säger hon.

– Flera är nu så rädda att de inte vågar gå själva till köket, toaletten eller duschen, säger Birgitta Jönsson, som är god man och har familjehem.

– Hittills har vi inte hört talas om något tafsande, men det har varit verbala antydningar, tillägger hon.

Båda påpekar att de upplyst personalen på Spenshult om problemet, men att pojkarna inte vågar berätta.

– Dels är de rädda för att de vuxna ska hämnas, dels är de rädda för att Migrationsverket löser det genom att flytta ungdomarna till en annan del av Sverige, säger Alexandra Culibrk.

Lösningen som kvinnorna föreslår i skrivelsen till Migrationsverket är i stället att de 100 platserna som står tomma på Spenshult – i väntan på att upphandlingsfrågan kring vem som ska driva anläggningens storkök blir klar – reserveras för ensamkommande barn och unga, avgränsat från vuxenboendet.

– Det skulle lösa flera problem, bland annat att de 40–50 ensamkommande som bor på Arena hotell och Pensionat Frösakull slipper flytta till en annan del av Sverige, säger Lilian Lindblom, god man åt flera asylsökande från Afghanistan, Somalia och Syrien.

– De flesta har varit här i två år och hunnit rota sig med skola och svenska kompisar, säger Alexandra Culibrk och fortsätter:

– I skolan har jag sett hur de satsat stenhårt på att lära sig språket, men nu drar man undan mattan genom att skicka dem till Norrland där de inte har något kontaktnät.

I brevet till Migrationsverket hänvisar de bland annat till Hallandspostens artikel den 12 maj om oroliga ensamkommande på Arena hotell. 

– Mot bakgrund av de självmordslarm som uppmärksammats det senaste året borde man på allvar göra allt för att deras psykiska ohälsa inte ska bli sämre, säger Birgitta Jönsson och hänvisar till att Barnombudsmannen i februari kallade flera myndigheter (däribland Migrationsverket) till ett akut krismöte om självmorden bland unga ensamkommande.

Rent praktiskt går kvinnornas idé ut på att man under en övergångsperiod struntar i storköket tills den frågan är löst. I stället föreslår de någon form av catering på Spenshult i stil med när Furulundsskolans elever fått sin lunch levererad med en så kallad foodtruck.

– Det känns som slöseri med skattepengar att låta platser som vi betalar hyra för stå tomma bara för att upphandlingsfrågan inte är löst. Men på det här viset kommer man runt den problematiken, menar Birgitta Jönsson.

De lyfter även fram att personalen på Spenshult också kan köpa lunch genom foodtrucken.

– Då löser man flera saker på en gång, säger Lilian Lindblom.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!