Märklig situation. Andreas Sundelid, flyktingsamordnare för Svenska kyrkan i Oskarström, är kritisk till Migrationsverkets bristande information om stängningen av asylboenden.
Märklig situation. Andreas Sundelid, flyktingsamordnare för Svenska kyrkan i Oskarström, är kritisk till Migrationsverkets bristande information om stängningen av asylboenden.

Asylsökande får inte veta vart de ska flytta

De asylsökande på Nissaström har inte fått någon information från Migrationsverket om att boendet stängs och att de snart måste flytta. Eftersom inflyttningen på Spenshult är försenad igen så är det inget alternativ för hela gruppen asylsökande som berörs.

ANNONS

–Det är en mycket förvirrande och märklig situation. Inget vet vad som ska hända och när.Den enda informationen som finns är den som man kan läsa i tidningen, säger Andreas Sundelid, flyktingsamordnare för Svenska kyrkan i Oskarström och kontaktperson för de asylsökande på Nissaströms före detta kursgård.

På torsdagen gick Migrationsverket ut med ett pressmeddelande om att fem upphandlade boenden i södra Halland läggs ner. 382 personer är berörda. Enligt uppgift från Migrationsverket ska leverantörerna ha fått information, liksom kommunerna, länsstyrelsen och regionen. Migrationsverkets presstjänst säger att personal från verket ska vara på väg ut till samtliga boenden för att berätta om läget för de asylsökande.

ANNONS

– På Nissaström visste man inget i dag vid middagstid. Jag har haft kontakt med en person som brukar vara välinformerad, men han hade ingen aning om detta. Det är jättemycket frågetecken kring vad som ska hända, säger Andreas Sundelid.

Han vill inte kritisera den lokala organisationen inom Migrationsverket, men han tycker att agerandet från centralt håll är märkligt.

–Vi har mycket goda erfarenheter av samarbetet med dem som jobbar på Spenshult. Vi vet att de är väldigt tidspressade och att de jobbar på allt vad de kan. De kan ju inte berätta något som inte de heller vet.

Om de asylsökande får flytta till Spenshult blir de fortfarande kvar i ett område som de känner till. Ska de däremot flytta till en annan del av landet kommer det att väcka oro, vilket tidigare långväga flyttar har visat.

– Det blir ju en helt annan humanitär grej, säger Andreas Sundelid.

Ännu så länge tycks inte konsekvenserna av Migrationsverkets beslut om stängning av boendena i Nissaström, på Strandparken och Stugcentralen i Halmstad samt Bella Luna i Laholm och Drängsereds B&B i Hylte kommunicerats med de ansvariga på Migrationsverket lokalt.

Sami Dalali är teamledare på Spenshult. Han har inte fått veta några närmare detaljer kring stängningen av asylboenden.

ANNONS

Här finns 100-130 platser som skulle kunna användas vid en akut situation. Annars är inflyttningen uppskjuten till mitten av januari. Det beror på att vi har utökat från 700 till 800 platser och håller på med ombyggnader. Det är inte säkert att låta personer med barn flytta in eftersom det är avspärrat, säger han.

Sami Dalali berättar att de asylsökande som ska flytta inom kommunen kommer att få besked sju dagar i förväg medan de som ska flytta längre får 14 dagars varsel, för att de ska ha en chans att ordna något annat boende.

ANNONS