Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Campande arbetare. Den slitna husvagnen bakom det brittiska arbetsfordonet har inga registreringsskyltar. När HP besökte Gullbrannagården höll flera av anläggningsarbetarnas familjer på med tvätt, medan flaken på lastbilarna var fulla av stenplattor och skottkärror.

Asfaltsläggare offer för människohandel

Problemen med utländska asfaltsläggare gäller inte bara svart arbetskraft eller illojal konkurrens. – Det är värre än så. Vi har sett flera fall av människohandel, säger Marianne Paulsson, chef för utlänningspolisen.

Varje vår brukar folk ringa till polisen, kommunen och Hallandsposten för att klaga på asfaltsläggare från Irland och Storbritannien. Det kan handla om allt från att de skräpar ner till att de gör dåliga arbeten.

Samtidigt är det fri rörlighet på arbetskraft inom EU och med tanke på hur priserna hållits uppe i Sverige genom kartellbildning bland storbolagen tycker en del att det behövs konkurrens.

– Tyvärr handlar det om mycket värre saker: trafficking med arbetskraft, säger Marianne Paulsson, chef för utlänningspolisen i Halland, och berättar att hon känner till minst fem fall som uppdagats i Sverige.

– De här ligorna rekryterar väldigt utsatta människor – personer som är arbetslösa och bostadslösa. Först betalar man dem en liten lön i England, men sedan slussas de utomlands och blir fråntagna pass och telefoner. Därefter tvingas de jobba för svältlöner, förklarar hon.

I förra veckan greps två män i Falkenberg, misstänkta för människohandel i samband med anläggningsarbeten i södra Sverige. De två sitter nu häktade.

– En del av dem som utnyttjas hoppar av efter ett tag. Genom det har polisen fått veta vilka odrägliga förhållanden de tvingas jobba under – ibland har de till och med fått stryk, säger Marianne Paulsson och tilllägger:

– Alla är förstås inte sådana, men vi har en tid haft misstankar mot en del av dem som håller till på Gullbrannagårdens camping. Fast efter att polisen slog till i Falkenberg har de hållit låg profil, så vi har inga konkreta bevis mot dem.

Enligt Marianne Paulsson stjäls det också en hel del maskiner som hon sätter i samband med de här ligorna. I vår har till exempel 17 markvibratorer, som används för att platta till underlag, stulits i Skåne och sju i Halland.

– De som stjäls i Sverige används kanske i Norge, medan de som används här har stulits i Tyskland. Det är svårt att spåra sådana grejer.