Arkitekt vald - vill vända konstmuseet mot Nissan

White Arkitekter får uppdraget att rita Hallands konstmuseums nya byggnad. Nu ska museet bli en inbjudande mötesplats som vänds mot Nissan.

ANNONS
|

Under tisdagen meddelade kommunens fastighetskontor vilken aktör som ska rita det nya konstmuseet. Det blir White Arkitekter i Halmstad.

– Det känns jätteroligt, inte minst att det är så lokalt. Vi sitter ju nästan grannar, säger Lotta Sundell, ansvarig arkitekt på White Arkitekter i Halmstad.

Hon har ritat det vinnande tävlingsbidraget tillsammans med Fredrik Pettersson på företagets kontor i Köpenhamn.

Förslaget som White har presenterat samspelar med den befintliga byggnaden på Tollsgatan vid Nissan.

– Det blir ungefär dubbelt så stora utställningsytor, avslöjar Lotta Sundell.

"Vill ha ett häng"

Miljön vid Nissan kommer att innehålla fler publika utrymmen. Det finns ett mycket fint läge för kafé och auditorium.

ANNONS

Hela museet och dess entré ska få ett lyft genom att det vänds mot Nissan och gångstråket längs med ån.

– Tanken är att det ska vara en mötesplats i staden för alla som bor i Halmstad, övriga Halland och även andra besökare. Du ska få en känsla av museet även om du inte visste att du skulle gå dit, säger Lotta Sundell.

Höga säkerhetskrav

Museet får ett stort och allmänt utställningsrum som inte finns i de nuvarande lokalerna.

– En stor anledning är att man ska kunna låna in utställningar från museer eller andra aktörer. Utställningsrummen måste klara de höga kraven på säkerhet och klimat. Att låna in konst från andra ger helt nya möjligheter för Hallands konstmuseum, menar Lotta Sundell.

De nya, moderna lokalerna kommer att uppfylla kraven på tillgänglighet så att även funktionsnedsatta kan ta del av konstutställningarna.

Hallands konstmuseum stängde igen i höstas för att tömmas inför den omfattande renoveringen. Satsningen beräknas kosta 70 miljoner kronor. Stiftelsen Hallands länsmuseer bidrar med 20 miljoner medan Region Halland och Halmstads kommun lägger 20 respektive 33,7 miljoner på tillbyggnaden.

Utvecklar ritningarna

White Arkitekter utsågs som arkitektpartner till samverkansprojektet av Wästbygg AB och Halmstads kommuns fastighetskontor. Förslaget godkändes dessutom av de tre finansiärerna.

ANNONS

– Nu börjar vi med vidareutvecklandet av ritningarna. Vi utgår från tävlingsförslaget som ska diskuteras med verksamhet och byggare så att vi får fram det bästa tänkbara alternativet för alla, berättar Lotta Sundell.

Hallands nya konstmuseum ska stå klart våren 2019.

Fakta: Konstmuseet

  • Det var i höstas som Hallands konstmuseum stängde dörren för besökare i över två år framöver. Verksamheten hade sedan länge vuxit ur lokalerna, som ansågs ålderdomliga.
  • Huset, som byggdes 1933, ska genomgå en omfattande renovering och byggas till för över 70 miljoner. Bland annat ska tak, el, avlopp, inomhusklimat och fönster ses över.
  • Hallands konstmuseum har varje år omkring 30 000 besök. Halmstad kommuns mål är nu att det ska bli ett konstcentrum med nationell och internationell ryktbarhet.
  • Tanken är att museets verksamhet ska bidra till att Halland blir en av Sveriges mest attraktiva konstregioner.
ANNONS