Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arbetslösheten bland unga blir allt lägre

Arbetslösheten bland unga i Halmstads kommun är lägre i juli i år jämfört med samma period förra året. – Just nu så ser det väldigt bra ut. Vi har en ganska kraftig nedgång av arbetslösheten bland ungdomar, säger Niclas Gustafsson, sektionschef på arbetsförmedlingen i Halmstad.

De senaste siffrorna från arbetsförmedlingen visar att andelen arbetslösa ungdomar, det vill säga personer från 18 till 24 år, just nu är 11,1 procent. Vilket innebär att ungdomsarbetslösheten har minskat med 1,8 procentenheter på ett år.
– Vi har nu 649 ungdomar inskrivna på arbetsförmedlingen som antingen är öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd, vilket är en stor nedgång jämfört med samma period förra året, säger Niclas Gustafsson.

Gustafsson tror att den främsta anledningen till nedgången är konjunkturen.
– Framförallt handlar det om att vi ser en allmän konjunkturuppgång. Vi ser den här tendensen bland praktiskt taget alla målgrupper, förutom bland personer som är utomeuropeiskt födda. 

Niclas Gustafsson tror även att många ungdomar i dag skaffar jobb på annat sätt än via arbetsförmedlingen, vilket också kan har bidragit till minskningen.
– Till exempel via sociala medier eller andra kanaler som gör att man inte behöver skriva in sig hos oss. Vi har märkt att allt färre skriver in sig när skolorna slutar, men att ungdomskullarna minskar påverkar också.

Enligt Niclas Gustafsson är det inte enklare för ungdomar att få jobb än för andra grupper. Men vissa branscher, som till exempel restaurang- och turistbranschen, kan passa ungdomar bättre. 
– Ungdomar kan ha en fördel eftersom de jobben kan passa dem på ett annat sätt än andra vuxna som behöver en långvarig anställning.  
Han säger också att ungdomar kan ha lättare för att ha flera jobb, vilket kanske inte fungerar för personer med familj. 

Men det finns även jobb som kan vara svårare för ungdomar att få, till exempel de som kräver en viss yrkeskompetens.
– På arbetsmarknaden ställer man fortfarande höga krav på kompetenser och det är klart att om ungdomen inte har rätt erfarenhet eller kompetens så är chansen att få det jobbet inte heller inte så stor.

Samtidigt poängterar Niclas Gustafsson att vissa av de inskrivna ungdomarna har högre utbildning, och för dem är möjligheten större att få jobb inom ett yrke som kräver den kompetensen. 
– Vi har högskolestuderande i den här statistiken också, och de har lättare för att komma ut i arbete. 

I hela Halland har ungdomsarbetslösheten minskat från 1610 personer i juli förra året till 1456 personer i juli i år.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här