Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjuv-spärr. Att förebygga brott genom belysning, grannsamverkan och att hålla ögonen öppna i sina kvarter är de bästa sätten att hålla tjuven borta, anser polisen.

Antalet villainbrott har ökat i Halmstad

Antalet villainbrott ökade i Halmstad i fjol. I snitt klaras endast mellan fem och åtta procent upp.

– Det är oerhört komplext att lagföra någon och det bästa man kan göra är att säkerhetsinventera sitt hus, säger Martin Inglund, utredningschef.

De senaste åren har det i snitt skett omkring 100-120 villainbrott i Halmstad, med undantag för 2014 då det inträffade 173 stycken.

Även i fjol var antalet inbrott högt. Totalt anmäldes 158 villainbrott i kommunen.

– Vi har en ökning mot 2015 men sett flera år tillbaka i tiden så ligger vi på ungefär samma snitt, säger poliskommissarie Krister Adolfsson.

Samtidigt har grannkommunen Laholm lyckats vända trenden. 2011 hade man drygt 150 villainbrott, mot ett 30-tal i fjol.

– Laholm var ett sorgebarn, men vi lyckades tillsammans med kommunen, grannsamverkan och via ideella bevakningsgrupper som gjort ett fantastiskt arbete få ner antalet inbrott, säger Krister Adolfsson.

Samma medicin tror vare sig han eller Martin Inglund biter på siffrorna i Halmstad.

– Brottsligheten ser lite annorlunda ut här. Det vi såg i Laholm var att tre kategorier begick brotten, livsstilskriminella – alltså generellt en man i 40-årsåldern som försörjer sitt missbruk på enklare bostadsinbrott, inresande brottslighet företrädesvis söderifrån och lokala gärningsmän som i viss mån var organiserade. Vi satte fokus på dem vi visste vilka det var och det gav resultat, säger Krister Adolfsson.

I Halmstad står kategorin inresande brottslighet för en betydligt högre procent av andelen villainbrott.

– Vi bor i ett av de mest inbrottsutsatta områdena i riket på grund av tillresande brottslighet, och denna kategori är svårast att komma åt. Därför får vi inte samma utfall i Halmstad, säger Krister Adolfsson.

Hur ska man göra i Halmstad för att få ner antalet villainbrott?

– Grannsamverkan och att vi tragglar på med spårsäkring. Rätt som det är så grips de någonstans i landet. Då är det inte vi som får cred för det men huvudsaken är att de grips, säger Martin Inglund.

Några exempel på det är att personer i nuläget sitter häktade både i region syd och i Göteborg för bostadsinbrott som begåtts i Halmstad, påpekar Mikael Eliasson, lokalpolisområdeschef.

Eftersom endast fem-åtta procent av villainbrotten klaras upp är A och O att göra det svårt för tjuven, menar Krister Adolfsson.

– Det bästa sättet är att jobba förebyggande och där har vi ett stort ansvar genom synlighet, men framför allt information och samverkan så att vi får upp medvetenheten hos folk. Visst kan vi köra runt i bostadsområdena men det räcker med att tjuven hukar bakom en buske så är vi borta, säger Krister Adolfsson.

Sannolikheten att utsättas för brott ökar i oktober, med mörkret, påpekar han.

– Man kan tycka att vi tjatar om det här med bättre belysning men det är nyckeln till framgång. Det och att samverka grannar emellan och vara uppmärksam på det som sker i ens område.

När brottet väl har skett är det ofta försent, vilket uppklarningsprocenten också visar.

– Men då ska vi vara duktiga på att skicka lokala tekniker för att säkra eventuella spår, och det vill jag påstå att vi är, säger Krister Adolfsson.

Andra sätt att komma åt villainbrotten är att jobba aktivt i trafiken med bland annat trafikrazzior, och mot narkotikan, tillägger han, ett arbete som HP berättat om.

Samtidigt som villainbrotten ökar har lägenhetsinbrotten halverats. 39 anmäldes i fjol mot 78 året dessförinnan.

– Vi har försökt klura på vad det kan bero på och vi vet inte riktigt. En aspekt kan vara att det blir allt bättre skydd vid nyproduktion, säger Krister Adolfsson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!